-
Αρχική > Ελλάδα > Ιωάννινα: μητέρα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή της 21χρονης κόρης της

Ιωάννινα: μητέρα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή της 21χρονης κόρης της

Μετά το ζευγάρι πατέρα – κόρης από την Κρήτη, δότη και λήπτριας αντίστοιχα, που υποδέχθηκαν το 2024 με μια νέα οπτική για τη ζωή, χάρη στη μεταμόσχευση της 23χρονης Ελένης με μόσχευμα από τον πατέρα της, Σπύρο, το συγκινητικό σκηνικό επαναλήφθηκε με μία μητέρα και την κόρη της, από τα Ιωάννινα.

Η δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, και πλέον, όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, δότρια και λήπτρια αναρρώνουν ομαλά στο Λαϊκό.

Η 42χρονη μητέρα δώρισε τον δεξιό λοβό από το ήπαρ της στην 21χρονη κόρη της, η οποία έπασχε από κίρρωση ήπατος λόγω κυστικής ίνωσης. Η 21χρονη είχε διαγνωστεί με ινοκυστική νόσο, σε ηλικία 4 μηνών. Παρέμενε επί χρόνια σχεδόν ασυμπτωματική από τους πνεύμονες, αλλά στην ηλικία των 15 χρόνων άρχισε να έχει συμπτώματα. Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε κίρρωση ήπατος, ενώ η πνευμονική της λειτουργία επιβαρύνθηκε μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η νεαρή ασθενής παρακολουθείται για την κυστική ίνωση στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (από την πνευμονολόγο κυρία Διαμαντέα) και για την ηπατική κίρρωση στο Λαϊκό Νοσοκομείο (από τον ηπατολόγο κ. Χολόγκιτα).

Κατά πληροφορίες, η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που είχε γίνει στις αρχές του έτους έδωσε το έναυσμα στη 42χρονη γυναίκα για τη διερεύνηση της ιατρικής λύσης της μεταμόσχευσης στο πρόβλημα της κόρης της. Η επικοινωνία με το Λαϊκό και την ομάδα του Καθηγητή Σωτηροπούλου ήταν άμεση και δρομολογήθηκαν όλα όσα προβλέπονται από το σχετικό πρωτόκολλο για τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση.

Όλα κύλησαν ομαλά, τόσο με την αφαίρεση του δεξιού ηπατικού λοβού της δότριας όσο και με τη μεταμόσχευσή του στην 21χρονη ασθενή. Μητέρα και κόρη νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ, χωρίς να χρειαστούν διασωλήνωση, μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, η 42χρονη από χθες νοσηλεύεται στην Πτέρυγα Μεταμοσχεύσεων, όπου αναμένεται σήμερα να μεταφερθεί και η κόρη της.

Πηγή: protothema.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks