-
Αρχική > πρωτοσέλιδα > Ολυμπία Τελιγιορίδου στην εφημερίδα Καστοριανή Εστία : Η συμμετοχή μου στο ευρωκοινοβούλιο θα ωφελήσει την Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία και οι πολίτες το γνωρίζουν.

Ολυμπία Τελιγιορίδου στην εφημερίδα Καστοριανή Εστία : Η συμμετοχή μου στο ευρωκοινοβούλιο θα ωφελήσει την Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία και οι πολίτες το γνωρίζουν.

Συνέντευξη Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο οι πολίτες ζητούν άμεση παρέμβαση είναι η ακρίβεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα του μήνα. δήλωσε  στην Συνέντευξη που  παραχώρησε στην εφημερίδα  ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ το μέλος  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ολυμπία Τελιγιορίδου

Η κ Τελιγιορίδου αναφέρθηκε και  για την υποψηφιότητά  της για τις  ευρωεκλογές τονίζοντας μάλιστα  οτι η συμμετοχή της  στο ευρωκοινοβούλιο θα ωφελήσει την Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία και οι πολίτες  όπως χαρακτηριστικά είπε το γνωρίζουν.

Πώς βλέπεται την κατάσταση στην Καστοριά μετά από ένα χρόνο της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών;

 

Προεκλογικά υπήρχαν πολλές υποσχέσεις από τη ΝΔ για το ξεπέρασμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της περιοχής μας. Όλα αυτά ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών αποδεικνύοντας πως αποτελούσαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της προεκλογικής υποκρισίας της κυβέρνησης είναι η «δέσμευση» του ίδιου του πρωθυπουργού πως θα έλυνε άμεσα  μέχρι τέλος Μαΐου 2023 το θέμα με το Φράγμα Νεστορίου ή πως θα έφερνε στον τόπο ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρώτη ωφελημένη από την επενδυτική επανάσταση θα είναι η Καστοριά».Δυστυχώς στην πράξη τα ψεύτικα λόγια και οι φρούδες υποσχέσεις που σκόρπιζε ανέξοδα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διέλυσαν ακόμη περισσότερο την οικονομική και παραγωγική βάση του τόπου μας.

Οι πολίτες ασφυκτιούν, οι νέοι μας απογοητεύονται, η ανεργία είναι στα ύψη, οι επιχειρήσεις μαραζώνουν και το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας είτε παραιτείται από οποιαδήποτε προσπάθεια είτε εγκαταλείπει την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Εμείς είχαμε ένα συνεκτικό σχέδιο που δρομολογούσε από την προηγούμενη δική μας διακυβέρνηση μια σειρά επιλογών για το σταμάτημα του κατήφορου και μια νέα αναπτυξιακή προοπτική με προτάσεις για τηστήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων γουνοποιητικών επιχειρήσεων και  των επιχειρήσεων εμπορίου και εστίασης σε συνδυασμό με την  ανάπτυξη του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής και των μεταφορών. Ενδεικτικά έργα που περιλάμβανε το πρόγραμμά μας ήταν  ηεπανασύσταση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά που δημιουργήσαμε αλλά καταργήθηκε επί ΝΔ , η σύνδεση του αεροδρομίου με τον σιδηρόδρομο, η24ωρη επαναλειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, η επαναφορά των πανεπιστημιακών και διετών τμημάτων που καταργήθηκαν επί ΝΔ, η κατασκευή των φραγμάτων Νεστορίου και Διποταμίας.

Απέναντι στις δικές μας προτάσεις, με προπαγάνδα και κουτοπονηριά, επικράτησε το ψέμα και ο εμπαιγμός. Ο λαός όμως τώρα ξέρει την αλήθεια και εμείς έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε την καταστροφή και να προχωρήσουμε στο μέλλον με τόλμη και διάθεση προσφοράς.

 

Το τελευταίο διάστημα σας βλέπουμε να περιοδεύεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο οι πολίτες ζητούν άμεση παρέμβαση;

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο οι πολίτες ζητούν άμεση παρέμβαση είναι η ακρίβεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα του μήνα. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί, τα προϊόντα στα ράφια των supermarket είναι οικονομικά απλησίαστα, τα τιμολόγια της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί και η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι στην ακρίβεια Μητσοτάκη, που μοιάζει με πόλεμο της ΝΔ εναντίων των πολιτών,  χρειάζεται μια προοδευτική αντεπίθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια δέσμη προτάσεων κοστολογημένων και εφικτών που στοχεύουν στην αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χοντρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από την διύλιση και την εμπορία καυσίμων και μείωση του ΕΦΚ, την επιβολή πλαφόν στην εμπορία για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης, μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου τιμών Ευρωπαίου Καταναλωτή, τη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επιβολή προστίμων και όσους αισχροκερδούν.

 

Ενόψει των ευρωεκλογών ποιο είναι το μήνυμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

 

Οι  ευρωεκλογές, με τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν, θα καθορίσουν το μέλλον  της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον με δύο πολέμους στην ευρύτερη περιοχή και με ζητήματα που αφορούν μια πολλαπλή γεωπολιτική, οικονομική , ενεργειακή και κλιματική κρίση.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προεκλογική περίοδος θα είναι ένας  αγώνας εγρήγορσης και κινητοποίησης των πολιτών για τη διαμόρφωση μιας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα μπορεί με υπευθυνότητα να διαμορφώσει συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ έναντι άλλων διεθνών παικτών, η αποδυνάμωση ακραίων και μισαλλόδοξων πολιτικών, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ενίσχυση της εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών, η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός,  ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούν βασικές μας στοχεύσεις.

 

Η υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές σημαίνει πως η Καστοριά και η Δυτική Μακεδονία θα μπορεί να είναι κερδισμένη από τη συμμετοχή σας  στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Λήψης Αποφάσεων;

 

Πράγματι έχω καταθέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απόφασή μου αυτή είναι μια συνειδητή απόφαση με επίγνωση της ευθύνης απέναντι στον τόπο και τη χώρα μου. Η διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών απαιτεί σκληρή δουλειά προς όφελος των πολιτών μέσω τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και συνεργασιών. Είμαι έτοιμη να αγωνιστώ για την Καστοριά, τη Δυτική Μακεδονία και συνολικά για την Ελλάδα ώστε οι ευρωπαϊκές αποφάσεις να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, την στήριξη της ελληνικής περιφέρειας, την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, την διαμόρφωση ευνοϊκών όρων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους Έλληνες αγρότες, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, την ενίσχυση της εργασίας, των νέων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο.

Ναι, η συμμετοχή μου στο ευρωκοινοβούλιο θα ωφελήσει την Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία και οι πολίτες το γνωρίζουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks