-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσας – Νοέλ Μπάξερ

Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσας – Νοέλ Μπάξερ

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίο συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με την δημοφιλή ΕλληνοΒρετανίδα συγγραφέα Νοέλ Μπάξερ και το μυθιστόρημά της «Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσας», από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Η ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ γεννήθηκε στην Αθήνα από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελλάδα (Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και στην Αγγλία (μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία). Εργάστηκε στη διαφήμιση και, μετά, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Κείμενά της κοινωνικού προβληματισμού εμφανίζονται τακτικά στο Διαδίκτυο. Έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Μια φορά και έναν καιρό σήμερα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΑΠΟ ΔΡΥ ΠΑΛΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ, ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ και ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

Περίληψη

Ο σκισμένος χάρτης κάποιου ονειροπόλου Ενετού χαρτογράφου του 18ου αιώνα θα οδηγήσει τη Βενέτα στο νησί που κρέμεται από μια κλωστή στη θάλασσα. Ο Χρόνος, νοσταλγώντας να ξαναζήσει μια γενναία ανθρώπινη ιστορία και να φέρει πάλι μιαν ανέλπιστη σωτηρία από τη θάλασσα, οδηγεί σήμερα την εγγονή της στην πρώτη κουκκίδα του χάρτη: στο σημείο όπου θα αποχαιρετήσει ένα όνειρο. Ήρθε και γι’ αυτήν η ώρα να ακολουθήσει τη γραμμή της θάλασσας.
Η νεαρή Βενετία αφήνει την Κεφαλονιά για ένα ταξίδι αποχαιρετισμού. Θα εγκαταλείψει το όνειρο να γίνει αρχαιολόγος και να συνεχίσει τις ανακαλύψεις του Ερρίκου Σλήμαν αναζητώντας τα ίχνη του στο πρώτο του ταξίδι στην Πελοπόννησο το 1868.
Ένα νεανικό όνειρο μπροστά σ’ ένα αξεπέραστο εμπόδιο και το χαμένο όνειρο μιας παντρεμένης γυναίκας για παντοτινή αγάπη. Μια κοπέλα καταδικασμένη να φτιάχνει μπομπονιέρες, ένας πατέρας με την εμμονή να δημιουργήσει το άλυτο σταυρόλεξο αυτού του κόσμου κι ένας παππούς που όλοι τον θεωρούν αστείο αλλά… Ακόμα, ένας ποιητής που απαγγέλλει την Κόλαση του Δάντη στο σιωπηλό αρχοντικό του. Στην άλλη άκρη της θάλασσας, μια γυναίκα που την κυνηγούν οι ερινύες μετράει τα όσα έχασε, έχοντας συντροφιά ένα φίδι.

Ένα ορμητικό και πολυπρόσωπο σύγχρονο μυθιστόρημα που πατάει με τρυφερότητα στο δρόμο της Ιστορίας, μεταφέροντας τον αναγνώστη από τη σκληρή σημερινή εποχή στο ρομαντισμό της Ελλάδας των χρόνων του Σλήμαν.

Απόσπασμα

Όσα πολλά χρόνια βρίσκονται σε µια εικοσάχρονη ζωή, η Βενετία ανέβαινε εδώ πάνω συχνά, καθόταν, αγνάντευε τη θάλασσα, µελετούσε το σύνορο της θάλασσας που από κει όπου καθόταν στην Κεφαλονιά ήταν το νησί της Ιθάκης, και σκεφτόταν. Σ’ αυτόν τον τεράστιο τετραγωνισµένο χώρο που την περιέβαλλε και όριζε το µέχρι πού, γύρω γύρω, έφτανε το µάτι της ήταν ελεύθερη. Την έκανε να νιώθει σαν να ήταν µέσα σε ένα µεγάλο κουτί, ασφαλής όσο ένα κόσµηµα και ανεξάρτητη όσο ένας φασουλής. Μέσα εκεί, στο τετράγωνο κουτί της, χώραγε τις σκέψεις της, τις βλέψεις της, τις ελπίδες της, τους φόβους της… Κοριτσίστικα, νεανικά και γυναικεία, όλα µαζί αχταρµάς. Αλλά έτσι είναι τα συναισθήµατα. Αεικίνητα. Άπιαστα και χύµα.

Top
Enable Notifications OK No thanks