-
Αρχική > Τοπικά νέα >  ΚΑΣΤΟΡΙΑ  : Οξυ το πρόβλημα ανεργίας των νέων – θεοδώρα Κωτσοπούλου – εφημερίδα Καστοριανή εστία 

 ΚΑΣΤΟΡΙΑ  : Οξυ το πρόβλημα ανεργίας των νέων – θεοδώρα Κωτσοπούλου – εφημερίδα Καστοριανή εστία 

Θα αμβλυνθεί μόνο εάν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και δη την περιοχή μας  και κυρίως τους νέους είναι η ανεργία, την οποία θα πρέπει να έχει στην κορυφή της ατζέντας της η Κυβέρνηση  της ΝΔ .
Και μπορεί μέχρι στιγμής να εξαγγέλλει επαναπροσλήψεις και και αύξηση του κατώτατου μισθού , όλοι όμως γνωρίζουν ότι για να καταπολεμηθεί η μάστιγα της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην πράξη και όχι στα λόγια. Να δοθεί δηλαδή έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, σε ανταγωνιστικές και καινοτόμες δράσεις, που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και δεν θα είναι στάσιμες και παθητικές.

Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας!
Τα προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης και τα επιδόματα ανεργίας απλώς «ανακουφίζουν» για λίγο τους άνεργους, δεν αποτελούν όμως λύση του προβλήματος, αφού το παρατείνουν, χωρίς έτσι να παίρνει μπροστά και η εθνική οικονομία.
Γιατί κάποτε θα πρέπει να υπάρξει εγχώρια παραγωγή και ανάπτυξη, εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα δανεικά των ξένων και την διαρκή εξάρτηση. Γι’ αυτό έμφαση πρέπει να δοθεί στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας φιλικό έδαφος, για ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, σε υγιείς όμως βάσεις.

Σε… ύφεση και η οικοδομή!
Βέβαια ένας κλάδος που θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι η οικοδομή, η οποία όμως ακόμη δεν μπορεί να… πάρει τα πάνω της. Αυτό αποδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε… ύφεση.

Αμετάβλητη η ανεργία στην περιοχή μας 

 

Η  ανεργία στην περιοχή μας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη  και σε  πολύ υψηλά επίπεδα – είναι ένα στοιχείο που δεν  μπορεί να αφήσει περιθώρια αισιοδοξίας,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα  στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ  η ΠΕ Καστοριάς  είναι πρώτη  και μάλιστα ακολουθεί πτωτική πορεία είναι η περιοχή  κατά βάση, παροχής υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων. Πρακτικά, όσοι έχουν απομείνει να ψάχνουν δουλειά εκτός δημοσίου είναι άνεργοι ή ακόμη και εάν δουλεύουν, οι όροι είναι εντελώς δυσμενείς και οι απολαβές τους δεν αρκούν ούτε για τα πλέον απαραίτητα.
Μπροστά σε αυτή την λαίλαπα, η Κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει και μπορεί να γυρίσει το «κλειδί» για την μεταστροφή της κατάστασης, αλλά μέχρι να το κάνει (και πρώτα να το αντιληφθεί), δυστυχώς θα συνεχίζεται η «αιμορραγία» από νέους, καταρτισμένους Έλληνες και δη καστοριανούς , που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks