Τι έδειξαν πειράματα στο εργαστήριο στα οποία χρησιμοποίησαν τεχνολογία γονιδιακής τροποποίησης.
Επιστήμονες από την Ολλανδία κατόρθωσαν να εκριζώσουν με επιτυχία τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία γονιδιακής τροποποίησης Crispr-Cas.
Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί όπως ένα ψαλίδι, αλλά σε μοριακό επίπεδο. «Κόβει» τμήματα του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων, ώστε να αδρανοποιηθούν ή να αντικατασταθούν τα γονίδια που φέρουν.
Η ελπίδα είναι ότι με τη βοήθειά της θα είναι εφικτή μια μέρα η πλήρης απαλλαγή ενός φορέα από τον ιό HIV, επομένως η ίαση του AIDS. Απαιτούνται, όμως, πολλές ακόμα έρευνες για να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ κατόρθωσαν να αφαιρέσουν όλα τα ίχνη του ιού από κύτταρα στο εργαστήριο.
Ενσωμάτωση στο DNA
Ο ιός HIV μολύνει διάφορα κύτταρα και ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Τα υπάρχοντα αντιρετροϊκά φάρμακα τον μειώνουν ακόμα και σε επίπεδο που δεν ανιχνεύεται με τις αιματολογικές εξετάσεις.
Ωστόσο δεν τον εκριζώνουν: αυτός εξακολουθεί να κρύβεται στο σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση του δικού του γενετικού υλικού στο DNA των ανθρώπινων κυττάρων.
Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται για να διαφύγει της επίδρασης των φαρμάκων. Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες εστίασαν σε τμήματά του τα οποία παραμένουν τα ίδια σε όλα τα στελέχη του. Και αυτό, διότι η προσέγγισή τους αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα στοχεύει όλα τα στελέχη του HIV.
Τα ευρήματα αυτά ανακοινώθηκαν εν όψει του επερχόμενου 34ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2024).
Την όλη έρευνα πραγματοποιούν η Dr. Elena Herrera-Carrillo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων και Ιατρικής Μικροβιολογίας, και οι συνεργάτες της. Τα έως τώρα ευρήματα αποτελούν απόδειξη ότι με την γενετική τροποποίηση είναι εφικτή η ίαση, τόνισαν.
Θα χρειασθούν, όμως, χρόνια έως ότου εξελιχθεί η μέθοδος σε θεραπεία που θα εφαρμόζεται ευρέως.