-
Αρχική > Ελλάδα > Αδυναμία των νεφρών: Τα πιο επικίνδυνα σημάδια που δείχνουν νεφρική ανεπάρκεια

Αδυναμία των νεφρών: Τα πιο επικίνδυνα σημάδια που δείχνουν νεφρική ανεπάρκεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Νεφρική Ανεπάρκεια

Οι νεφροί σας είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, το καθένα περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας.

Βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πλάτης σας, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Μέσα σε κάθε νεφρό περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές δομές, που ονομάζονται νεφρώνες, φιλτράρουν διαρκώς το αίμα που κυλάει στις φλέβες σας.

Πώς ακριβώς προκαλείται, όμως, η νεφρική ανεπάρκεια; Οι νεφρώνες αφαιρούν τα απόβλητα και το επιπλέον νερό, το οποίο αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Οι περισσότερες ασθένειες των νεφρών αφορούν βλάβες στους νεφρώνες.

Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν γενετικά προβλήματα, τραυματισμούς, ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή ένα στενό μέλος της οικογένειας με νεφρική νόσο, διατρε΄χουν και αυξημένο κίνδυνο για πρόβλημα στα νεφρά.

Eάν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, τότε τα επιβλαβή απόβλητα θα συσσωρευθούν στο σώμα σας.

Η αρτηριακή σας πίεση θα αυξηθεί. Το σώμα σας μπορεί να διατηρήσει το πλεονάζον υγρό και να μην παράγετε, πλέον, αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό ονομάζεται νεφρική ανεπάρκεια.

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα Συμπτώματα

  • Κατακράτηση υγρών
  • Κόπωση
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Δύσπνοια
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Ναυτία
  • Υπνηλία
  • Μελανιές που δημιουργούνται “με το παραμικρό”
  • Αλλαγές στην ούρηση, όπως η μειωμένη, ή η υπερβολική ή η πλήρη έλλειψη της παραγωγής ούρων

Νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν σημαντικές λειτουργίες όπως το φιλτράρισμα του αίματος και η απέκκριση των βλαβερών στοιχείων και ουσιών.

Νεφρική ανεπάρκεια: Μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η κατάσταση, στην οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Αντιθέτως, στη χρόνια ανεπάρκεια, οι νεφρώνες, τα μικροσκοπικά φίλτρα δηλαδή που περιέχει το κάθε νεφρό, αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

– Μικρή ή καθόλου παραγωγή ούρων

– Οίδημα που εντοπίζεται κυρίως στα πόδια

– Ανορεξία

– Ανησυχία, άγχος, σύγχυση, υπνηλία

– Δύσπνοια, πόνος στον θώρακα

Τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγους μήνες έως 30 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» φάση της νόσου. Όσο, όμως, η νόσος γίνεται πιο σοβαρή, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

– Μειωμένη παραγωγή ούρων

– Οίδημα κάτω άκρων

– Κούραση, υπνηλία, καταβολή

– Ναυτία ή και έμετοι

– Ανορεξία

– Πονοκέφαλος και προβλήματα ύπνου

– Απώλεια βάρους

– Σύγχυση

Τι προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια:

Προνεφρικά: Μία ξαφνική, σοβαρή μείωση της ροής του αίματος προς τα νεφρά. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μία σοβαρή αιμορραγία, έναν τραυματισμό ή μία σοβαρή λοίμωξη, που ονομάζεται σήψη. Επίσης, η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τα νεφρά.

Νεφρικά: Ορισμένες ουσίες, δηλητήρια ή λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Μετανεφρικά: Ένα ξαφνικό κώλυμα που εμποδίζει την αποβολή των ούρων από τα νεφρά. Αυτό μπορεί να είναι μία πέτρα του ουροποιητικού, ένας όγκος, ένας τραυματισμός ή μία διόγκωση του προστάτη, που προκαλεί επίσχεση ούρων.

Τι προκαλεί την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

– Υψηλή αρτηριακή πίεση

– Σακχαρώδης διαβήτης

– Διάφορες παθήσεις που προσβάλλουν τα νεφρά (σπειραματονεφρίτιδα, πολυκυστική νόσος των νεφρών κ.ά.)

– Στένωση της νεφρικής αρτηρίας

– Μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε εμφανίσει πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα συνδυαστικά, καλό θα είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις, που συνήθως περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο και υπερηχοτομογραφικό έλεγχο που θα αναδείξει πιθανή απόφραξη.

Η σημασία της διατροφής για τους νεφροπαθείς

Κάθε διατροφική συνήθεια έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία. Μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένη πρόσληψη αλατιού και λιπαρών συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, η επιλογή υγιεινών τροφών και ποτών βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου. Η αποτελεσματική ρύθμιση της πίεσης και του σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Επίσης, μια «φιλική» προς τα νεφρά διατροφή μπορεί να επιδράσει άμεσα στα πολύτιμα «φίλτρα» του οργανισμού και να τα προστατεύσει από την επιπλέον φθορά.

Μια τέτοια διατροφή έχει σαν στόχο να αποτρέψει την επικίνδυνη συσσώρευση υγρών και μετάλλων στον οργανισμό μέσω του αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών και ποτών.

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks