Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να τρώει ακατάπαυστα χωρίς στην πραγματικότητα να πεινάει. Όταν η όρεξή μας «ανοίγει» είναι ένα φαινόμενο που μηχανικά και μόνο δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Θες γιατί από ψυχολογικής άποψης δεν είμαστε καλά, θες γιατί υπάρχουν και οι δύσκολες ημέρες του μήνα που σου ανοίγει η όρεξη έτσι κι αλλιώς, θες γιατί απλά τσιμπολογάμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε και δημιουργούμε στον οργανισμό μας την ψευδαίσθηση του ακόρεστου;
Και έρχεται η στιγμή που ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και συνειδητοποιούμε πως αυτή η συνεχής και ατέρμονη διαδικασία του αναίτιου φαγητού πρέπει να τελειώσει. Ωραία να το λες, δύσκολο να το πράττεις. Και τώρα; Πώς σταματάς μια συνήθεια που «έγινε λατρεία»; Ο Κλινικός Διατροφολόγος Ευμένης Καραφυλλίδης μάς δίνει 10 συμβουλές για να σταματήσουμε φυσικά την ακατάπαυστη όρεξή μας και να πάρουμε τον έλεγχο του τι τρώμε στα χέρια μας.
3.Σχεδιάστε να τρώτε σε διαστήματα 2-4 ωρών και όχι σε συγκεκριμένες ώρες.
4.Να είστε πιο ευέλικτοι με τις ώρες των γευμάτων – μην έχετε αυστηρούς κανόνες.
5.Μην αρνηθείτε την πραγματική πείνα σε μια προσπάθεια να μείνετε νηστικοί μέχρι την ώρα του φαγητού που εσείς έχετε δηλώσει.
Διάβασε επίσης: 9 τροφές που δεν πρέπει να τρως μετά τις 18:00 αν θες να χάσεις βάρος και να νιώθεις πιο ανάλαφρη
6.Αν πιάνετε τον εαυτό σας να θέλει να φάει από «βαρεμάρα», προγραμματίστε ευχάριστες δραστηριότητες για να καλύψετε τα κενά.
7.Μην «βυθίζετε» τα συναισθήματά σας στο φαγητό – αντιμετωπίστε αυτό που σας απασχολεί με άλλον τρόπο.
8.Μάθετε να αφήνετε το φαγητό στο πιάτο αν είστε χορτάτοι.
9.Τρώτε αργά – χρειάζονται 20 λεπτά για να φτάσουν τα σήματα του κορεσμού «πλήρως» στον εγκέφαλο. Περιμένετε πριν φάτε δεύτερη φορά.
10.Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Θα ήθελα ακόμα να φάω αυτό το φαγητό αν δεν ήταν εκεί;»
https://www.dnews.gr/