-
Αρχική > Ελλάδα > Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Έρχονται εξελίξεις στον πόλεμο της οικοδομής

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Έρχονται εξελίξεις στον πόλεμο της οικοδομής

Καθημερινές είναι οι ειδήσεις για το νέο οικοδομικό κανονισμό που έχει ανοίξει πόλεμο ανάμεσα σε Δήμους, Δημόσιο και ΤΕΕ. Οι νέες εξελίξεις.

Φουντώνει ο πόλεμος για το νέο οικοδομικό κανονισμό. Από τη μία μεριά οι Δήμοι και από την άλλη το ΤΕΕ και το Δημόσιο. Οι εξελίξεις είναι καθημερινές για την υπόθεση των μπόνους ύψους και τετραγωνικών του οικοδομικού κανονισμού που αλλάζουν τις γειτονιές με μεγάλα κτίρια.

Σημειώνεται ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός δίνει μπόνους ακόμη και 2 ορόφων σε κτίρια, γεγονός που αλλάζει ραγδαία γειτονιές και προάστια της Αττικής με μεγάλα κτίρια. Πρόκειται για μπόνους που θεσπίστηκε μέσα στην κρίση, όμως πλέον η οικοδομή αναπτύσσεται ραγδαία.

«Την Δευτέρα προσφεύγουμε στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναστολή των οικοδομικών αδειών, οι οποίες περιέχουν τα κίνητρα του ΝΟΚ με τα οποία προσθέτονται επιπλέον 2 όροφοι και 30% περισσότερη δόμηση σε νέες κατασκευές. Επίσης, με δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ κινούμαστε εναντίον του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ουσιαστικά δεν έκανε δεκτή την πρότασή μας για αναστολή των οικοδομικών αδειών με τα κίνητρα που οδηγούν στην δημιουργία τερατουργημάτων που καταστρέφουν τις πόλεις μας, έως ότου συνεδριάσει η ολομέλεια του ΣτΕ και αποφανθεί συνολικά για το συγκεκριμένο θέμα.

Δηλώνω προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να αφήσουμε τις πόλεις μας έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κατασκευαστή. Εμείς δεν σταματάμε την οικοδομή, σταματάμε την υπερβολή και την καταστροφή των πόλεων μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλιας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ, ποιοι Δήμοι γλιτώνουν

Tο Δημόσιο πάει σε μετωπική με τους Δημάρχους, για τον νέο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός). Ειδικότερα, στην ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. 13289/26.03.2024 «Διαταγής Δημάρχου» του Δήμου Βάρης-Βούλας, Βουλιαγμένης, περί της μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων που δίνει ο νέος ΝΟΚ, προχώρησε με απόφασή του ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

«Ο Δήμος μας έχει πρωτοστατήσει στην προσβολή των διατάξεων του ΝΟΚ διότι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται αυτές οι διατάξεις με τη συνδυαστική τους εφαρμογή, οδηγεί σε έντονη αλλοίωση του περιβάλλοντος» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Τέσσερις Δήμοι της Αττικής έχουν «παγώσει» την έγκριση οικοδομικών αδειών που κάνουν συνδυαστική χρήση των μπόνους ύψους και δόμησης. Έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητούν την συνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει: «Μετά την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ προφανώς έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας, ζητάμε από το Υπ. Περιβάλλοντος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και αναστείλει την έκδοση των οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση αυτών των κινήτρων που μεγαλώνει τα κτίρια». Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προ ημερών τόνισε ότι ουσιαστικά ο Ν.Ο.Κ. έτσι όπως σχεδιάστηκε, μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργεί ασφυκτικούς τσιμεντένιους όγκους σε πόλεις που είναι και πολεοδομικά αλλά και περιβαλλοντικά τακτοποιημένες.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα ληφθεί από την ολομέλεια και δεν αναμένεται πριν το 2025.

Σημειώνεται ότι εξώδικο στους 4 Δημάρχους, απέστειλε ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου κατηγορώντας τους για αυθαιρεσία.

Από τις διατάξεις του ΝΟΚ έχουν εξαιρεθεί 3 Δήμοι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Εκάλη, ως κηπουπόλεις.

H Κηφισιά προστέθηκε χθες στους δήμους που ζητούν την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οπως αναφέρει η απόφαση, στην περιοχή συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πρωτόγνωρο κύμα κατεδαφίσεων μονοκατοικιών και διπλοκατοικιών –455 αιτήματα για κατεδαφίσεις και ανεγέρσεις νέων πολυκατοικιών από το 2020– που ήδη έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 455 αιτήματα για κατεδάφιση ακινήτων και ανέγερση νέων οικοδομών ή αναθεώρηση αδειών με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις. Μόνο από την αρχή του 2024 έχουν κατεδαφιστεί 13 κατοικίες στην Κηφισιά και έχουν εκδοθεί 19 οικοδομικές άδειες με τα μπόνους δόμησης.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο τέταρτος δήμος τις τελευταίες ημέρες που προβαίνει σε ανάλογη κίνηση, μετά τους δήμους Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού, ενώ την αναστολή των σχετικών διατάξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ζητήσει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks