-
Αρχική > Ελλάδα > Για ποιους καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, ποιοι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν

Για ποιους καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, ποιοι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν

Για τελευταία φορά θα πληρώσουν φέτος οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο είναι και “κουρεμένο” κατά 50%.

Συγκεκριμένα, από τα 650 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος περιορίζεται στα 325 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να το πληρώνουν κανονικά. Η κίνηση αυτή είναι τουλάχιστον περίεργη, αφού το μέτρο επιβλήθηκε την περίοδο των Μνημονίων, καθώς η φοροδιαφυγή κυρίως στους επαγγελματίες ήταν ανεξέλεγκτη, αλλά και για να κλείσουν “τρύπες” του Προϋπολογισμού. Τώρα, με ανάπτυξη η οποία καλπάζει συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να σβήσει και το χαράτσι για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, όμως, αυτό θα διατηρηθεί κανονικά. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Μάλιστα το ποσό αυξάνεται εφόσον διαθέτουν υποκαταστήματα.

Τι θα καταβληθεί φέτος από τους υπόχρεους

– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

– 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

– Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Ποιοι απαλλάσσονται φέτος

– Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

– Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

– Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

– Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

– Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

– Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 “Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές” και 47.89.10.01 “Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές”.

– Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.

– Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

– Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος 65.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν και απαλλάχθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της “Εργάνη”, καθώς αύξησαν το προσωπικό τους. Οι 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος ενημερώθηκαν από την ΑΑΔΕ μέσω e-mail, ενώ εκατοντάδες έχουν υποβάλει ένσταση, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες, τήρησαν τους όρους και αύξησαν το προσωπικό τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούχοι της εξαίρεσης είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους.

Συγκεκριμένα, απαλλάχθηκαν οι επιχειρήσεις οι οποίες:

– Είχαν ακαθάριστα έσοδα που δεν ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

– Και αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Όπως φαίνεται, τα κίνητρα φέρνουν αποτελέσματα, κάτι, όμως, που θα πρέπει να συνεχιστεί για να γλιτώσουν από το τέλος. Δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος το 2023 επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν και για το φετινό έτος. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει εκ νέου να αυξήσουν το προσωπικό τους για να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης αλλά και το πού βρίσκεται η εταιρεία.

https://www.capital.gr/oikonomia/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks