Οι άνθρωποι που είναι υποκριτές συχνά χρησιμοποιούν παρόμοιες εκφράσεις προκειμένου να καλύψουν τα συναισθήματα και τις προθέσεις τους. Σύμφωνα με την ψυχολογία, κάποιες εκφράσεις μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι κρύβουν τον αληθινό εαυτό τους,
9 εκφράσεις των ανθρώπων που υποκρίνονται
- Έχε μου εμπιστοσύνη
- Δεν μ’ αρέσουν τα μπερδέματα
- Δεν είμαι σαν τους άλλους
- Για να είμαι ειλικρινής
- Δεν θα πιστέψεις τι έχει γίνει
- Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω, αλλά…
- Το μόνο που λέω είναι…
- Μεταξύ μας τώρα…
Ρίξτε μία ματιά στις χαρακτηριστικές εκφράσεις των ανθρώπων που υποκρίνονται και αποκαλύψτε την πραγματικότητα
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η υπερβολική χρήση της λέξης «εμπιστοσύνη» από ανθρώπους που δεν την αξίζουν καθόλου. Εκφράσεις σχετικές με την εμπιστοσύνη χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από ανθρώπους που έχουν έλλειμα αξιοπιστίας ή ειλικρίνειας, συχνά χωρίς υπόσταση. Μάλλον, χρησιμοποιείται ως περισπασμός για την έλλειψη ουσίας και αυθεντικότητας απ’ τα λόγια τους.
“Δεν μ’ αρέσουν τα μπερδέματα”
Είναι παράδοξο αλλά εκφράσεις όπως «δεν μ’ αρέσουν τα μπερδέματα», λέγονται, κατά κανόνα, από ανθρώπους που λατρεύουν τα μπερδέματα. Παρατηρήστε και θα διαπιστώσετε ότι, οι άνθρωποι που διατείνονται ισχυρά και δυνατά ότι απεχθάνονται το δράμα και τα μπερδέματα, βρίσκονται διαρκώς μπλεγμένοι στα χειρότερα δράματα.
Στην πραγματικότητα, άνθρωποι που διαρκώς λένε ότι μισούν τα μπερδέματα, υποσυνείδητα προσελκύονται απ’ αυτά και χρησιμοποιούν την έκφραση αυτή για ν’ αποσπάσουν την προσοχή από τον ρόλο που έχουν στη δημιουργία ή την κλιμάκωση των συγκρούσεων.
“Δεν είμαι σαν τους άλλους”
«Δεν είμαι σαν τους άλλους» είναι μία φράση που λέγεται για να καμουφλάρει την υποκρισία κάποιων ανθρώπων. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι, άτομα που χρησιμοποιούν συχνά την έκφραση αυτή, το κάνουν στην προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν απ’ το πλήθος ή να δημιουργήσουν μία γοητεία ή συγκίνηση γύρω από την ψεύτικη εικόνα τους.
Όμως, οι άνθρωποι είμαστε περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί. Όσο διαφορετικά γνωρίσματα και εμπειρίες και αν έχουμε, στον πυρήνα μας, έχουμε κοινές ελπίδες, φόβους και επιθυμίες. Όταν κάποιος επιμένει ότι είναι εντελώς διαφορετικός απ’ όλους τους άλλους, αυτό μπορεί ν’ αποτελεί σημάδι ότι προσπαθούν να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό.
“Για να είμαι ειλικρινής”
Ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι είναι όταν κάποιος ξεκινά μία κουβέντα λέγοντας «για να είμαι ειλικρινής». Η φράση αυτή χρησιμοποιείται από ανθρώπους που θέλουν να τονίσουν την ειλικρίνεια την λόγων τους όμως, καταλήγει να υπονοεί ότι δεν είναι απολύτως ειλικρινείς.
Αν κάποιος χρησιμοποιεί υπερβολικά αυτή τη φράση, μπορεί να υποδηλώνει πως προσπαθεί υπερβολικά να σας πείσει για την αλήθεια των ισχυρισμών του. Στο κάτω-κάτω, οι ειλικρινείς άνθρωποι αφήνουν τα λόγια τους ν’ αποδείξουν ότι είναι ειλικρινείς, δεν προσπαθούν να πείσουν γι’ αυτό.
“Δεν θα πιστέψεις τι έχει γίνει”
Μία χαρακτηριστική φράση που δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Αυτή είναι μία έκφραση χαρακτηριστική όσων ανθρώπων αγαπούν την ίντριγκα ή την προσοχή. Γι’ αυτό διανθίζουν τις ιστορίες τους ή δημιουργούν αφηγήσεις με τις οποίες θα κλέψουν την προσοχή, επειδή θέλουν να βρίσκονται στο προσκήνιο ή ως περισπασμό.
Είναι μία τακτική για να τραβούν το ενδιαφέρον των άλλων και να τους αποτρέπουν απ’ το να αναρωτηθούν για την ειλικρίνειά τους. Αν ακούτε διαρκώς αυτή την έκφραση, μπορεί να είναι καιρός ν’ αναλογιστείτε αν τελικά ακούτε την αλήθεια ή…παραμύθια.
“Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, αλλά…”
Η φράση «χωρίς προσβολή», «μην με παρεξηγήσεις», ή άλλες παρόμοιες είναι συχνά προειδοποιητικό σημάδι των όχι τόσο αυθεντικών ανθρώπων. Λέγεται στην προσπάθεια των ανθρώπων να μετριάσουν τη σκληρότητα των λόγων τους.
Είναι μία τακτική που χρησιμοποιούν οι υποκριτές για ν’ απαλλάξουν τον εαυτό τους από την ευθύνη των σκληρών λόγων τους. Λες και ένα «χωρίς παρεξήγηση» μπορεί να δικαιολογήσει την προσβολή ή τον πόνο που θα προκαλέσουν σ’ έναν άλλον άνθρωπο. Να θυμάστε ότι οι αληθινοί, ειλικρινείς άνθρωποι μιλούν με σεβασμό και ευγένεια, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη ν’ αποποιηθούν την ευθύνη των λόγων τους.
“Το μόνο που λέω είναι…”
Είναι μία πολύ συχνή έκφραση που λέγεται σε πολλές περιστάσεις και συχνά αποσκοπεί να μετριάσει την επίπτωση κάποιας πιθανώς προσβλητικής ή αμφιλεγόμενης έκφρασης. Όσοι εκφράζονται συχνά με τον τρόπο αυτό, αποστασιοποιούνται από τη βαρύτητα των λόγων τους.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, μοιάζει σαν να προσπαθούν ν’ απαλλαγούν απ’ την ευθύνη των όσων λεν. Πρόκειται για μία προσφιλή τακτική των υποκριτών ανθρώπων.
“Μεταξύ μας τώρα…”
Η φράση «μεταξύ μας» είναι συχνά χαρακτηριστική ενός υποκριτή ή ψεύτη ανθρώπου. Ως έκφραση, υπονοεί ότι αυτό που λέγεται είναι μυστικό ή εμπιστευτική πληροφορία. Όμως, συχνά χρησιμοποιείται ως τρόπος χειραγώγησης προκειμένου ο άλλος να νιώσει ξεχωριστός και το άτομο που μιλάει να αποσπάσει στην εμπιστοσύνη ή την πίστη του άλλου.
Να θυμάστε ότι, η αυθεντική εμπιστοσύνη και εγγύτητα, δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου, τις κοινές εμπειρίες και τον αμοιβαίο σεβασμό, όχι με τη διάδοση μυστικών, τα ψιθυρίσματα ή τις προσωπικές πληροφορίες.
Tip: Η περιπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι συνυφασμένη με την ψυχολογική μας υπόσταση. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η χρήση της γλώσσας από μη αυθεντικούς ανθρώπους. Κάποιες χαρακτηριστικές εκφράσεις υποδηλώνουν υποκριτική συμπεριφορά.
Να θυμάστε όμως πάντα ότι, οι φράσεις από μόνες τους, μπορεί να είναι ύπουλες αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τη συμπεριφορά και τις ενέργειες του ατόμου για να διαμορφώσετε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα.
Η γλώσσα είναι μόνο μία πτυχή. Η αναγνώριση των ύπουλων αυτών εκφράσεων, δεν αποσκοπεί να γίνουμε επικριτικοί, αλλά να έχουμε τη διαύγεια να διαμορφώνουμε ολοκληρωμένες αποφάσεις για τις σχέσεις μας στη ζωή .