-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Φωτεινά σήματα – Dani Shapiro

Φωτεινά σήματα – Dani Shapiro

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με την Αμερικανίδα συγγραφέα  Dani Shapiro και το μυθιστόρημά της «Φωτεινά σήματα» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.  Μετάφραση: Δέσποινα Γιανναρούδη

Dani Shapiro (Ντάνι Σαπίρο). Συγγραφέας του απομνημονεύματος Inheritance, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 από τον Knopf και έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Έχει επίσης γράψει τα απομνημονεύματα Hourglass, Still Writing, Devotion και Slow Motion, και πέντε μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το Black & White και το Family History. Τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησε το podcast Family Secrets, σε συνεργασία με την iHeartMedia. Είναι ένα podcast που μπήκε στο Top 10 του iTunes και παρουσιάζει ιστορίες από καλεσμένους που, όπως η ίδια η Dani, έχουν ανακαλύψει καθοριστικά μυστικά από το παρελθόν. Έχει διδάξει σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής ανά τον κόσμο, καθώς και στο Columbia και το New York University, και είναι συνιδρύτρια του Sirenland Writers Conference στο Ποζιτάνο της Ιταλίας. Ζει με την οικογένειά της στο Κονέτικατ.

Περιγραφή βιβλίου

Η γειτονιά στη Ντιβίζιον Στριτ μοιάζει συνηθισμένη. Παιδιά παίζουν στον δρόμο, έφηβοι φέρονται απερίσκεπτα, γονείς κουνάνε τα κεφάλια τους με έγνοια. Μα η οικογένεια Γουίλφ συγκεκριμένα κατατρύχεται από ένα ατύχημα, ένα τεκτονικό ρήγμα στο οικοδόμημα των ζωών τους – μια κοπέλα σκοτώθηκε σε ένα τροχαίο πλάι στην πελώρια βελανιδιά στην άκρη του 18 της Ντιβίζιον Στριτ όπου μένουν. Ποιος οδηγούσε το βράδυ που τα παιδιά των Γουίλφ τράκαραν το αυτοκίνητό τους; Θα γίνει από τα βαθύτερα οικογενειακά μυστικά – τόσο επικίνδυνο που ποτέ δεν θα ειπωθεί. Απέναντι, μετακομίζει η οικογένεια Σένκμαν, νιόπαντροι που περιμένουν τη γέννηση ενός αγοριού. Οι Σένκμαν έχουν κι αυτοί τα δικά τους μυστικά, και σύντομα, το αγοράκι τους θα ξεφύγει για να ακολουθήσει τα πάθη του.

Όταν οι ζωές των Γουίλφ και των Σένκμαν απροσδόκητα διασταυρώνονται μια παγωμένη έναστρη νύχτα, οι οικογένειες συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν – σε παρελθόν, παρόν, και μέλλον.
Περνώντας από χρονικό στάδιο σε χρονικό στάδιο η συγγραφέας μας δείχνει ότι στη ζωή και στο θάνατο, η ενέργειά μας ποτέ δεν χάνεται, απλώς αλλάζει σχήμα – και ο χρόνος υπάρχει εντός μας, και γύρω μας, ταυτόχρονα.

Μια σαγηνευτική και ανυπόκριτη οικογενειακή σάγκα, το βιβλίο αυτό ένας βαθιά συγκινητικός φόρος τιμής στην αγάπη και την απώλεια, τη χαρά και τον πόνο, τη γέννηση και τον θάνατο, και το επίμονο αίσθημα ότι ο χρόνος μας επί Γης δεν είναι εν τέλει τόσο γραμμικός.
Παρέρχεται ποτέ στ’ αλήθεια το παρελθόν; Και ποιο είναι το τίμημα όταν αρνείσαι την ίδια σου την ιστορία;

Απόσπασμα

Και πραγματικά δεν τρέχει τίποτα ή μπορεί και να μην τρέχει τίποτα ή δεν θα έπρεπε να τρέχει τίποτα καθώς γέρνει το κεφάλι του προς τα μπρος για να πλησιάσει την άκρη του τσιγάρου του στον αναπτήρα του αυτοκινήτου. Τσιτσιρίζει στην επαφή, ένας ήχος χαρακτηριστικός μιας φευγαλέας στιγμής στην ιστορία, όταν τα αυτοκίνητα έχουν αναπτήρες και κατά τ’ άλλα φρόνιμα δεκαπεντάχρονα αγόρια πνίγονται με τον καπνό των Marlboro ενώ οδηγούν τις Buick των μαμάδων τους, χωρίς να έχουν καν προσωρινή άδεια οδήγησης. Είναι ένα κορίτσι το οποίο θέλει να εντυπωσιάσει. Ονομάζεται Μίστι Ζίμερμαν, κι αν επιβιώσει αυτό το βράδυ, όταν μεγαλώσει θα γίνει συντάκτρια περιοδικού ή καθηγήτρια γυμνασίου ή δικηγόρος υπεράσπισης. Θα αποκτήσει τρία παιδιά ή θα μείνει άτεκνη. Θα πεθάνει νέα από καρκίνο της μήτρας ή θα ζήσει αρκετά και θα δει δισέγγονα. Αυτές είναι όμως μόνο μερικές από τις πιθανές τροχιές σε μια ζωή, μια χούφτα πεφταστέρια στον νυχτερινό ουρανό. Αν αλλάξεις ένα πράγμα, αλλάζουν τα πάντα. Ένα τρέμουλο εδώ πυροδοτεί έναν σεισμό εκεί.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks