-
Αρχική > Τοπικά νέα > Kαστοριά: Οδηγός για την αρχοντική πόλη, πλάι σε μια πανέμορφη λίμνη

Kαστοριά: Οδηγός για την αρχοντική πόλη, πλάι σε μια πανέμορφη λίμνη

Η περίφημη λίμνη, οι γειτονιές με τα επιβλητικά αρχοντικά, οι δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες με το πλούσιο ιστορικό τους φορτίο. Η Καστοριά έχει πολλούς τρόπους να οριστεί και διαφορετικές πλευρές για να την προσεγγίσουν όσοι έχουν την χαρά και την τιμή να φιλοξενηθούν σε αυτή. Τοποθετημένη «βολικά» σε χαμηλό υψόμετρο πάνω στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας η πόλη, ήσυχη και γοητευτική συνάμα έχει για άξονα της εκτός από τα γλυκά νερά τα δύο εμβληματικά βουνά της Βόρειας Ελλάδας, το Βίτσι και τον Γράμμο. Πόλη-κόμβος η Καστοριά γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, γεγονός που τη διαμόρφωσε σε τόπο ανοικτό σε επιρροές και πλούσιο σε αφηγήσεις.

Εδώ η πεζοπορία γύρω από την λίμνη έχει πολλά δώρα να δώσει, με το περπάτημα ή την ποδηλατάδα περιμετρικά της χερσονήσου να λειτουργούν κατευναστικά προς τον επισκέπτη και παράλληλα να τον βάζουν στο ήρεμο tempo της ζωής. Οι παλιές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς, με τις περίτεχνες τοιχογραφίες τους είναι ένα ανοικτό βιβλίο για τους πιστούς αλλά και τους φίλους της αρχιτεκτονικής, συμπληρώνοντας έτσι τα δικά τους στοιχεία στο ξεχωριστό σκαρίφημα της πόλης. Η οδική ραχοκοκαλιά της Καστοριάς θα σας δώσει πλήθος αφορμές να την μάθετε, να συνδυάσετε το τι και το πως της «βασίλισσας του Βορρά», να καθρεφτιστείτε στο ενδιάμεσο των πέτρινων μακεδονίτικων σπιτιών και τα λιμνάζοντα νερά.

Στα στενά δρομάκια της πόλης απλώνεται επίσης μια περήφανη γαστρονομική παράδοση, με τις τρεις της «κολώνες» να είναι τα όσπρια, το κρέας και τα γλυκά κουταλιού, ενώ το έδαφος της να φέρνει στο τραπέζι την ξεχωριστή υπογραφή ενός οίνου γήινου. Τόπος γενναιόδωρος η Καστοριά λειτουργεί ακόμη σαν ορμητήριο και για άλλα μέρη, «στρίβει» το βλέμμα της στις Πρέσπες, στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο,

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks