Αλήθεια, τι γνώμη έχεις για το κεφίρ; Για πολλούς αποτελεί ένα τρόφιμο άγνωστο ακόμη, κάποιοι άλλοι όμως «ορκίζονται» στα οφέλη του. Και δεν έχουν άδικο. Το κεφίρ είναι ένα πολύτιμο τρόφιμοπου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Εντάσσοντας το κεφίρ στην καθημερινή διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τα παρακάτω οφέλη:
1.Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης: Το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων μας, καθώς και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
2. Είναι πλούσια πηγή προβιοτικών: Το κεφίρ περιέχει πολλαπλά στελέχη φιλικών βακτηρίων και μύκητων, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου μας. Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την υγεία του δέρματος.
3.Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων: Το κεφίρ περιέχει βιταμίνες όπως το βιταμίνη Β12 και το βιταμίνη K2, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, των δοντιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
4.Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Τα προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι την πέψη και την εναρμόνιση του πεπτικού συστήματος.
5.Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σωματικού λίπους και να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία.
Γενικά, το κεφίρ είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή για να βελτιώσει την υγεία μας και να προσφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Διάβασε επίσης: H προβιοτική τροφή που αποβάλλει τις τοξίνες από το έντερο και βελτιώνει την υγεία
Η γνώμη της διατροφολόγου
«Αρχικά, να σας πω ότι υπάρχουν παραπάνω από ένα είδη κεφίρ! Υπάρχει το γνωστό κεφίρ που φτιάχνεται με βάση το γάλα αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και κεφίρ χρησιμοποιώντας ως βάση το νερό, χυμούς φρούτων ή και απλό νερό ή νερό καρύδας. Οι εναλλακτικές αυτές, μάλιστα, είναι και πιο κατάλληλες για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη», λέει η διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και ιδιοκτήτρια κέντρου NutriClinic.
«Το κεφίρ είναι προϊόν ζύμωσης, άρα είναι πλούσιο σε μικροοργανισμούς! Αυτοί χρησιμεύουν πολύ στην υγεία της εντερικής μας μικροχλωρίδας και οι σπόροι κεφίρ μπορούν να περιέχουν έως και 61 διαφορετικά στελέχη βοηθητικών βακτηρίων και μυκητών – περισσότερα από το κλασσικό γιαούρτι», συνεχίζει η ειδικός.
Αυτοί οι σπόροι, όταν διαλυθούν στο ρόφημά μας, ζυμώνουν τα σάκχαρα και μέσα σε περίπου 24 ώρες το ρόφημά μας είναι έτοιμο! Στην περίπτωση του γάλακτος, η λακτόζη ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ, γι’ αυτό και το κεφίρ έχει μία ελαφρώς πιο όξινη γεύση!
Τι συμβουλεύη η διατροφολόγος για το κεφίρ; Το κεφίρ είναι τέλεια επιλογή για όσους:
– Έχουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – προσοχή όμως: στην τελευταία περίπτωση ίσως να προτιμήσουμε μία lactose-free εναλλακτική του!
-Λαμβάνουν αντιβιοτικά, μιας και είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας που διαταράσσεται!
-Καταναλώνουν συχνά γαλακτοκομικά και θέλουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στις γεύσεις και τις επιλογές τους
«Ας μην ξεχνάμε πως το έντερό μας έχει χαρακτηριστεί ως ο “δεύτερος εγκέφαλος” του οργανισμού άρα μία υγιής μικροχλωρίδα μας χαρίζει ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη διάθεση», σημειώνει η Έφη Κολοβέρου.
Κεφίρ το θαυματουργό! Οι λόγοι που θα σε πείσουν να το εντάξεις εδώ και τώρα στη διατροφή σου