-
Αρχική > Ελλάδα > Πότε η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων

Πότε η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων

Προ των πυλών είναι η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων. Τι θα γίνει στην Ελλάδα και πότε θα αποσυρθούν τα παλιά αυτοκίνητα.

Έρχεται η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων. Σταδιακά τα παλιά αυτοκίνητα θα αποσυρθούν από τους δρόμους της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας. Άλλωστε ο στόλος της Ελλάδας είναι γηρασμένος. Σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, ο στόλος των οχημάτων Euro 6 το 2050 αναμένεται να είναι πάνω από 323 εκατομμύρια μονάδες. Μετά από αυτό το έτος, θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκλειστικά οχήματα με μηδενικούς ρύπους.

Η Ένωση Κατασκευαστών, έδωσε στη δημοσιότητα το πλάνο με τις πιθανές ημερομηνίες απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της επιτυχούς και βιώσιμης μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ACEA, το 2026, θα βγουν εκτός κυκλοφορίας, μέσω προγραμμάτων απόσυρσης.

Το 2030, θα αποσυρθούν τα αυτοκίνητα Euro2, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 17 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2034 θα πρέπει να τεθούν εκτός κυκλοφορίας, πάλι μέσω απόσυρσης, τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3.

Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 4, πρέπει να έχουν αποσυρθεί από τους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2038 και από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5, ώστε ο αριθμός τους το 2043 να έχει τερματιστεί.

Από το 2043 λοιπόν, θα μπορούν να κινούνται μόνο τα Euro 6, τα οποία θα αποσυρθούν με τη σειρά τους το 2050. Τα Euro 6 είναι οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Πηγή: Dnews.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks