-
Αρχική > Ελλάδα > Μόνο περηφάνεια για την Μαρία: Η 13χρονη Κρητικοπούλα κέρδισε το 1ο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Μόνο περηφάνεια για την Μαρία: Η 13χρονη Κρητικοπούλα κέρδισε το 1ο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Η Μαρίτα Δατσέρη από το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό λογοτεχνίας και κατέκτησε την πρώτη θέση, κερδίζοντας μάλιστα και το πρώτο βραβείο!

Ποια είναι η Μαρίτα Δατσέρη;

Σε ηλικία μόλις 13 ετών και ως απόφοιτη της A’ Γυμνασίου, η Μαρίτα ενθουσιάζεται με τα ιστορικά βιβλία και απολαμβάνει την ανάγνωση έργων όπως αυτά του Βιζυηνού και του Καβάφη.

Η Μαρίτα Δατσέρη κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία της ηλικίας της, καθώς προκηρύχθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρίτα Δατσέρη μοιράστηκε την εμπειρία της, περιγράφοντας πώς η λογοτεχνία και το γράψιμο την έκαναν να νιώσει ελεύθερη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς.

Η δύσκολη χρονιά λόγω μέτρων καραντίνας:

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αναγκαστήκαμε να την περάσουμε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Νομίζω, όμως, ότι ταξίδια μπορεί να κάνει κανείς τόσο με την σκέψη, όσο και με τη φαντασία. Εγώ τουλάχιστον έτσι προσπάθησα να ταξιδέψω. Σε αυτό με βοήθησε το διήγημα που έγραψα. 

Εξαιτίας αυτού, κατάφερα αρκετές στιγμές να ξεχάσω τη μουντή καθημερινότητα», είπε η 13χρονη Μαρίτα, η οποία όπως εξήγησε, παροτρύνθηκε από τις καθηγήτριες της -Μαρία Μάρκου και Χαρίκλεια Πεδιαδίτου- να συμμετέχει στο διαγωνισμό, ενώ εμπνεύστηκε από μια εργασία που είχε ήδη εκπονήσει για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, αλλά και από τα πορτραίτα των ηρώων της επανάστασης στο διάδρομο του σχολείου της.

«Στο διήγημά μου τα πορτραίτα των ηρώων του 1821 ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου. Είναι ζωντανοί, στέκονται μπροστά μου και συνομιλούν μαζί μου. Περιγράφω όσα μου λένε. Με παραπέμπουν ο ένας στον άλλον και από τα απομεινάρια της μάχης στο Σούλι, βρίσκομαι στη θάλασσα και τον Κανάρη και αμέσως μετά δίπλα στον Κολοκοτρώνη και την Μαντώ Μαυρογένους που κοιτάζει τον Υψηλάντη.

Περιγράφω όσα βλέπω και ακούω δίπλα τους. Δίπλα στους ήρωες του 1821 που πολέμησαν για το ιδανικό της ελευθερίας, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος», είπε η 13χρονη μαθήτρια, που ολοκληρώνοντας το ταξίδι του διηγήματος, σχεδόν αφοπλιστικά ανέφερε ότι βλέποντας σήμερα πώς είναι οι συνθήκες, οι ήρωες του 1821 μάλλον δεν θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι.

Η άποψη της για τις νέες γενιές:

«Νιώθω ότι οι νέες γενιές, τους έχουμε ξεχάσει. Ότι δεν τους τιμάμε όσο θα έπρεπε, αν σκεφτούμε πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που εκείνοι μας χάρισαν», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 13χρονη νικήτρια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας, η οποία με σιγουριά εξήγησε ότι οι προσωπικότητες του 1821 «θα μας έλεγαν σήμερα, ότι πρέπει και εμείς να δίνουμε τις δικές μας μάχες για την ελευθερία, ως το ανώτερο των ιδανικών».

Η νεότερη ιστορία, όπως σημείωσε, είναι από τις αγαπημένες της περιόδους. Έχει διαβάσει πολύ γι’ αυτήν και νιώθει ότι η εξοικείωση με τους ήρωες του 1821 -μετά και το διήγημά της- έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη «φιλία».

 

Η πρώτη αντίδραση της μόλις έμαθε πως κέρδισε:

Πληροφορήθηκε πριν από λίγες ημέρες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και η χαρά της ήταν μεγάλη. «Περισσότερο χάρηκα που κάποιοι άνθρωποι, βρήκαν ενδιαφέρον αυτό που εγώ αγάπησα και έγραψα με ενθουσιασμό», εξήγησε η 13χρονη Μαρίτα, που χωρίς να λησμονήσει όσους την στήριξαν, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια και τις καθηγήτριές της.

«Θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω και μια μέρα να μεταφράσω Άμλετ», είπε η Μαρίτα Δατσέρη και πρόσθεσε ότι μέσα στα σχολεία, όπου υπάρχει αυτό που αποκαλείται σχολικός εκφοβισμός ή βία, την ίδια ώρα υπάρχουν τα βιβλία, η γνώση, η φιλία και τα ιδανικά.

Το μήνυμα που στέλνει σε όλους:

«Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και που είναι αυτό που μας εμπνέει το ιδανικό της ελευθερίας, είναι ότι μέσα από ένα βιβλίο ή το γράψιμο, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Δεν αλλάζει με το πείραγμα, ή με την προσπάθεια να γίνει κάποιος αγαπητός ή αρεστός σε όλους», συμπλήρωσε η 13χρονη που ολοκληρώνοντας συνέδεσε τον αγώνα των ηρώων του 1821, με την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι λαοί για την ελευθερία.

«Αν επικεντρωθούμε στη γνώση, τα βιβλία και τα θρανία, ίσως αντιληφθούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να δώσουμε τη νέα μας μάχη για την ελευθερία, ακόμη και απέναντι στην πανδημία», ανέφερε αφοπλιστικά, παραπέμποντας στο Γιώργο Σεφέρη: «Κοινό του λαού είναι ο αγώνας για την ελευθερία»

Μόνο περηφάνεια για την Μαρία: Η 13χρονη Κρητικοπούλα κέρδισε το 1ο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Top
Enable Notifications OK No thanks