Σε αδελφοποίηση με το χορευτικό συγκρότημα «Το Φιόρο του Λεβάντε» προχώρησε ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις «Ημέρες Λόγου και Τέχνης – Άγγελος Βισβάρδης» που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου στις 20 και 21 Απριλίου.
Το θέμα των εκδηλώσεων ήταν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ο πρόδρομός του. Ο Καστοριανός ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο πρώτος συγγραφέας της ελληνικής γραμματικής με το βιβλίο του «Γραμματική της Αιολοδορικής, ήτοι της ομιλουμένης τωρινής των ΕλλήνωνΓλόσσας».
Ο Διονύσιος Σολωμός ξεκίνησε να γράφει ποίηση στην ελληνική γλώσσα αφότου μελέτησε το έργο του Χριστόπουλου, ο οποίος ήταν θιασώτης της καθομιλουμένης ελληνικής. Για να αποδείξει το ορθό της άποψής του για το γλωσσικό ζήτημα, έγραψε το πρώτο θεατρικό κείμενο στη νεοελληνική, το έργο «Αχιλλεύς».
Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος δεν ήταν μόνο ποιητής. Επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο το 1819 ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας για να απαγγείλει πατριωτικά ποιήματά του σε μυστικές συναντήσεις και να ξεσηκώσει του Ζακυνθινούς για την επικείμενη Επανάσταση. Στα χνάρια του ταξιδιού του ο Όμιλος «Μύησις» ταξίδεψε στη Ζάκυνθο, όπου οι εκδηλώσεις του «Φιόρο του Λεβάντε» ανέδειξαν τον πλούτο του ελληνισμού μέσα από τις ομιλίες του Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Γιώργου Ανδρειωμέου και του Διδάκτορα Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Κώστα Μητράκα, όπως και μέσα από χορούς και δρώμενα που παρουσίασαν οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου «Μύησις», του συγκροτήματος «Φιόρο του Λεβάντε», του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακηνάδου και του μουσικού συγκροτήματος «Ιόνιο Κύμα» δίνοντας έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό των κατά τόπους παραδόσεων, όπως και σε αυτόν της Κωνσταντινούπολης.
Η αδελφοποίηση είναι ένα αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος InterregEXTRO-CULTστο πλαίσιο του οποίου ο Όμιλος «Μύησις» εξέδωσε το βιβλίο «Αθανάσιος Χριστόπουλος, Ο Ποιητής εις την Πόλιν» το οποίο εμπεριέχει ψηφιακό δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα. Πρόκειται για ποιήματα που μελοποίησε ο ίδιος ο ποιητής μαζί με τον Χιώτη μουσικό και αρχιδιάκονο του Πατριαρχείου της Αντιοχείας Νικηφόρο Καντουνιάρη στην αυλή του Αλέξανδρου Μουρούζη στην Κωνσταντινούπολη. Η συνεργασία του ζακυνθινού συλλόγου με τον Όμιλο «Μύησις» αναδεικνύει το έργο του Χριστόπουλου ενδυναμώνοντας την έρευνα γύρω από τόπους και χρόνους του ελληνισμού που ακόμα δεν είναι γνωστοί για τους πολλούς.
Ευελπιστώντας ότι η ζωή και το έργο του Αθανάσιου Χριστόπουλου θα αποτελέσει πρότυπο εκτός από τον Διονύσιο Σολωμό και για άλλους ανθρώπους των τεχνών και της επιστήμης, ο Όμιλος «Μύησις» θα συνεχίσει ενδυναμωμένος τις δράσεις του και την έρευνα για τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, ιστορία και τέχνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Καστοριανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο Βασίλης Τσάμης, ο οποίος παρείχε μια εξαιρετικά ζεστή φιλοξενία στην καστοριανή ομάδα, στο ξενοδοχείο του TsamisZanteSuites.