-
Αρχική > Ελλάδα > Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάρι της Κασσιανής και η παραβολή των 10 παρθένων – Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα και τι γιορτάζουμε

Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάρι της Κασσιανής και η παραβολή των 10 παρθένων – Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα και τι γιορτάζουμε

Καλό Πάσχα σε όλους
Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάρι της Κασσιανής και η παραβολή των 10 παρθένων - Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα και τι γιορτάζουμε
×Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των Δέκα Παρθένων.

Ευαγγέλιο (Κατά Ιωάννη ιβ’ 17-50)

Ο Ιησούς συνεχίζει να διδάσκει, ενώ οι Φαρισαίοι ψάχνουν τρόπους για να τον συλλάβουν. Κάποιοι Έλληνες ζητούν να τον δουν και αυτός τους λέγει: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξαστή ο υιός του ανθρώπου». Επίσης, ο Κύριος προλέγει τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

 

Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάρι της Κασσιανής και η παραβολή των 10 παρθένων - Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα και τι γιορτάζουμε

 

Ποια ήταν η Κασσιανή

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες παρθένες από όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι.

Μετά την υποδοχή τους από τη μητέρα του αυτοκράτορα, η μητέρα του Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο σ’ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.

Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της τη ρώτησε: «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα;», υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα.

Όμως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο ανταπαντώντας του «ναι αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία και τη γέννηση του Χριστού.

Η απάντηση κακοφάνηκε στον αυτοκράτορα που αποφάσισε να «τιμωρήσει» την Κασσιανή, δίνοντας το χρυσό μήλο στην ωραία, αλλά σεμνή Θεοδώρα.

Λαογραφία

Σε πολλά μέρη είναι γνωστό για την εβδομάδα των Παθών ένα επιγραμματικό στιχούργημα, με διάφορες κατά τόπους παραλλαγές:

  • Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
  • Μεγάλη Τρίτη – μεγάλη λύπη
  • Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός εχάθη
  • Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός ευρέθη
  • Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
  • Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
  • Μεγάλη Κυριακή – μπαμ από δω, μπαμ από κει, τρων’ αρχόντοι και φτωχοί.
  • Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάρι της Κασσιανής και η παραβολή των 10 παρθένων - Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα και τι γιορτάζουμε

Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών «φογάτσα» και «κολομπίνα», και τα δυο ενετικής προέλευσης.

Η «φογάτσα» είναι το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Είναι στρογγυλό και για την παρασκευή τους απαιτούνται όλα σχεδόν τα υλικά ενός απλού τσουρεκιού, αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού με τη διαφορά όμως να έγκειται ότι στη συνταγή προστίθεται το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ, κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ.

Η «κολομπίνα» παράγεται από τα ίδια σχεδόν υλικά αλλά έχει σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού. Στολίζεται με ένα κόκκινο αυγό, αλλά και ένα φτερό.

Πηγή: sansimera.gr

ο Athensmagazine.gr:

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks