-
Αρχική > Ελλάδα > «Ώρα μηδέν» για τα POS: Τριετές πλαφόν σε χρεώσεις – Προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ

«Ώρα μηδέν» για τα POS: Τριετές πλαφόν σε χρεώσεις – Προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ

Ώρα μηδέν» για τα POS: Σύμφωνα με πληροφορίες από το moneyreview.gr, κατατέθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει από αύριο Μ. Τετάρτη 01/05/24 στους οδηγούς να κάνουν άρση ακινησίας του ΙΧ τους πληρώνοντας μόνο την αναλογία των τελών κυκλοφορίας. Στο ίδιο κείμενο ενσωματώθηκαν και δύο ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν POS και μάλιστα υποχρεωτικά.

Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει ότι στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ οι προμήθειες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 0,1%. Αλλη ρύθμιση, υποχρεώνει την χορήγηση POS ακόμη και σε επαγγελματίες που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές των POS να απαιτούν εγγυήσεις το περιεχόμενο των οποίων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Πλαφόν στην προμήθεια στα POS – Οι 15 ΚΑΔ

 

Επιβάλλονται τριετές πλαφόν σε χρεώσεις
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

 

Ο μειωμένος συντελεστής προμηθειών ισχύει για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ για τις ακόλουθες κατηγορίες καταστημάτων:

1. Παντοπωλεία και mini markets (5411)

2. Πρακτορεία τύπου και περίπτερα (5994)

3. Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες (5192)

4. Είδη καπνιστών και καπνοπωλεία (5993)

5. Αρτοποιεία (5462)

6. Ταξί (4121)

7. Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών (5441)

8. Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων (5451)

9. Στεγνοκαθαριστήρια (7216)

10. Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων (7251)

11. Ραφεία, επιδορθώσεις / μεταποιήσεις ενδυμάτων (5697)

12. Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων (5949)

13. Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα (5499)

14. Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων (5399) και

15. Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών-5331)

Η μειωμένη προμήθεια θα ισχύει για τρία χρόνια ενώ θα εφαρμόζονται -βάσει της τροπολογίας- τα ακόλουθα όρια:

1. Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.

2. Η ανώτατη διατραπεζική προμήθειας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% για πιστωτικές κάρτες.

3. Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο του πλαφόν στις προμήθειες δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από τρία τερματικά υποδοχής καρτών τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Τα τέλη με τον μήνα

Οσον αφορά στη δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος (επιστροφή πινακίδων που λέγαμε παλαιότερα), το μέτρο ισχύει από 1η Μαίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ισχύσουν, σύμφωνα με την τροπολογία, τα εξής:

1. Δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ εντός του 2024 με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος (για άρση μικρότερη του ενός μήνα, χρεώνονται τα τέλη για έναν μήνα)

2. Τα τέλη πληρώνονται πριν από την άρση της ακινησίας

3. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.

4. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks