-
Αρχική > kastoria365 > Η βυζαντινή Καστοριά  και ο θρησκευτικός τουρισμός

Η βυζαντινή Καστοριά  και ο θρησκευτικός τουρισμός

 

Η Καστοριά  αν είναι για ένα πράγμα διάσημη ανα τω πανελλήνιο είναι για τον εξαιρετικό φυσικό της διάκοσμο και τον οικολογικό της πλούτο.

Διαθέτει 74  εκκλησίες,  άπειρα τοπία και εξαιρετικές τοποθεσίες που όλες τους προσφέρονται για περιηγήσεις, ξεναγήσεις, διαμονές και αθλοπαιδιές

Αν όλοι αυτοί οι θύλακες αυτές αξιοποιηθούν ορθά, κάτω από συγκεκριμένα περιηγητικά και αθλητικά προγράμματα τότε λίαν συντόμως θα φέρουν τεράστια κέρδη στο τουριστικό κεφάλαιο του τόπου.

Οι συλλογικές μας κινήσεις σε αυτό το πεδίο θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν από ευκαιριακές έως σπασμωδικές.
 Με δυο κουβέντες κάνουμε μόνον τα απολύτως βασικά. Τα έξω έξω. Πασαλείμματα.
 Αυτό που εδώ και δεκαετίες εκκρεμεί, αυτό που είναι άμεσο, επιτακτικό και υποχρεωτικό είναι να συνταχθεί επιτέλους ένα ενιαίο και ΟΛΙΣΤΙΚΟ σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής αναδεικνύοντας  την βυζαντινή μας ταυτότητα.
Αυτή η παραδοσιακή μας εμμονή για παράδειγμα με την ‘βυζαντινότητα’ της Καστοριάς κάποια στιγμή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί με πιο ρεαλιστικό τρόπο.
Αυτό που εδώ και δεκαετίες εκκρεμεί, αυτό που είναι άμεσο, επιτακτικό και υποχρεωτικό είναι να συνταχθεί επιτέλους ένα ενιαίο και ΟΛΙΣΤΙΚΟ σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας .
Ένα πανέμορφο Καστοριανό Βυζαντινό Πάσχα, διοργανωμένο σε μικρούς ναούς της περιφέρειας, σχεδιασμένο με τρόπο που να δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην καρδιά της άνοιξης. Σε εκκλησίες όπου δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό και τα πάντα θα φωτίζονται από κεριά, πυρσούς και φωταποδόχους. Οπου οι διάδρομοι θα είναι σπαρμένοι μυρτιές όπως στο Βυζάντιο.

Λέμε και ξαναλέμε για μια Καστοριά με 75 βυζαντινές εκκλησίες, λέμε για τουρισμό και για αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, και συνήθως σταματάμε εκεί μιας και δεν είμαστε ικανοί να προσθέσουμε ανόμοια πράγματα μεταξύ τους,

δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε συγκερασμούς να συναρμολογήσουμε όλα τα τεμάχια του πάζλ και να κάνουμε μια υπέρβαση. Κατ’ αρχάς οι βυζαντινές μας εκκλησίες δεν είναι 75.

Αυτό είναι μια υπερβολή που είχε πρωτοκυκλοφορήσει με τους τουριστικούς οδηγούς της χούντας και στηριζόταν σε μια λίστα του μακαρίτη Γυμνασιάρχη Τσαμίση που άθροιζε υπάρχοντες και μη υπάρχοντες πια ναούς. Κατά δεύτερον το μέγα μυστήριο είναι γιατί δεν αξιοποιούμε αυτούς -τους όσους τέλος πάντων- έχουμε.( Κι έχουμε αρκετούς).

Μιλάμε συνέχεια για θρησκευτικό τουρισμό αλλά το κάνουμε με έναν μη σοβαρό τρόπο. Γιατί δεν είναι εφικτό να περιμένουμε πως οδηγήσουμε ένα γκρουπ τουριστών μπροστά σε κάποιες καπνισμένες και θολές αγιογραφίες και να περιμένουμε πως αυτοί θα μείνουν άλαλοι από θαυμασμό.

Δεν δουλεύει έτσι το μυαλό του ανθρώπου, άρα δεν δουλεύει έτσι και ο τουρισμός. Απαιτείται κάτι περισσότερο. Τόχουμε? Κι αν δεν τόχουμε μπορούμε να το φτιάξουμε? Και τόχουμε και μπορούμε!! Ο τουρίστας θέλει ένα αφήγημα. Θέλει μια συναρπαστική ιστορία που να τον πείσει πως αυτό που θεάται είναι κάτι μη συνηθισμένο, εξαιρετικό άξιο του ενδιαφέροντος του.

Εχουμε το βήσαλο του Ταξιάρχη της Μητρόπολης. Εχουμε τις αγιο-σεξουαλικές εικόνες του Αγίου Λουκά. Εχουμε τις απεικονίσεις των καταστόλιστων Βυζαντινών κτητόρων, έχουμε την κουφική επιγραφή της Μαυριώτισσας, τα γλυπτά ενθέμια των Αγ. Αναργύρων, το κρυφό δώμα του Αγίου Στεφάνου, την τράπεζα της παράδοσης των Νορμανδών στον Αη Γιώργη πολιτείας, τους πολεμιστές αγίους του Κασνίτση, τον βομβαρδισμένο κουμπέ της Παναγίας στην Ακρόπολη έχουμε δεκάδες ιστορίες θαυμαστών πραγμάτων να επιδείξουμε και να αφηγηθούμε… Και έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε για τους τουρίστες μια μοναδική εμπειρία.

Ένα πανέμορφο Καστοριανό Βυζαντινό Πάσχα, διοργανωμένο σε μικρούς ναούς της περιφέρειας, σχεδιασμένο με τρόπο που να δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην καρδιά της άνοιξης. Σε εκκλησίες όπου δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό και τα πάντα θα φωτίζονται από κεριά, πυρσούς και φωταποδόχους. Οπου οι διάδρομοι θα είναι σπαρμένοι μυρτιές όπως στο Βυζάντιο.

Top
Enable Notifications OK No thanks