-
Αρχική > Ελλάδα > ΛΑΡΚΟ: Η κυβέρνηση απολύει όλους τους εργαζόμενους

ΛΑΡΚΟ: Η κυβέρνηση απολύει όλους τους εργαζόμενους

Την ημέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση εξέδωσε την απόφαση για τις απολύσεις τους.

«Μαύρες» εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μετά από τη σπουδή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2686/2024 με την οποία επισημοποιείται η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την απόλυσή τους στις 12 Μαΐου.

Η κυβερνητική κίνηση έρχεται την ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι περιμένουν την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει προκειμένου να ανακοπεί η απόφαση απόλυσης και να κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή.

Με την απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι απολύονται κι επισήμως και καλούνται είτε να μπουν στο ταμείο ανεργίας είτε να δηλώσουν συμμετοχή στα κοινωφελή προγράμματα σε Κέντρα Υγείας

Η έκδοση της ΚΥΑ, παράλληλα, αποδυναμώνει την προσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν στο ύστατο μέτρο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.

Παράλληλα, σήμερα κατατέθηκε και η μηνυτήρια αναφορά των σωματείων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από σειρά χημικών και άλλων παραγόντων, στην περίπτωση που μείνουν αφύλακτες, χωρίς την επιτήρηση από τους εξειδικευμένους τεχνικούς.

Αύριο, Παρασκευή, εξάλλου, είναι προγραμματισμένο το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν στο κάλεσμά τους:

Με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από τις 13/5/24 οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αυτή θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα παρακάτω προβλήματα και κινδύνους:

  1. Εγκαταστάσεις και υλικά επικίνδυνα να δημιουργήσουν βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης εμβέλειας μένουν αφύλακτα, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση για την καταστολή οποιουδήποτε συμβάντος είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία των ειδικευμένων εργαζομένων.
  2. Οι κάτοικοι των οικισμών και οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε αυτούς, έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση στην υδροδότηση και στους βιολογικούς σταθμούς αυτών είναι αδύνατη χωρίς τους ειδικευμένους εργαζόμενους.
  3. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υδροδότησης έρχονται και οι κάτοικοι του χωριού της Λάρυμνας.
  4. Τα ιατρεία στους οικισμούς που εξυπηρετούν εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής κλείνουν.
  5. Εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών μας που βρίσκονται σε προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.
  6. Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της εκπαιδευτικής περιόδου, στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο, στην εξεταστική.
  7. Η εγκατάλειψη μιας βιομηχανίας πού οι εγκαταστάσεις και τα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτή έχουν αξία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιεί τον κίνδυνο εγκληματικών πράξεων με στόχο την κλοπή.
  8. 15.000 φάκελοι προσωπικών δεδομένων μένουν αφύλακτοι.

Επιπλέον η συρρίκνωση του εισοδήματος που θα προέλθει από το επίδομα ανεργίας ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, θα παρασύρει στην οικονομική καταστροφή το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας έρθει σε επαφή με το προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σας μεταφέρουμε την τοποθέτησή του: «ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία της και για την απορρόφηση των εργαζομένων, όμως η διαδικασία μεταβίβασης είναι χρονοβόρα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί». 

Σε αυτή τη βάση προτείνουμε στην Κυβέρνηση με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων (και των εργολαβιών) μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Παράλληλα να μπει σε εφαρμογή σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη μη τοποθέτηση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα επί της πρότασης μας, κοινοποιούμε την απόφασή μας:

  1. Από σήμερα 8/5/2024 οι διοικητικές υπηρεσίες της ΛΑΡΚΟ είναι υπό κατάληψη.
  2. Την Πέμπτη 9/5/2024 θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα καταθέσουμε και μηνυτήρια αναφορά.
  3. Την Παρασκευή 10/5/2024 στις 19.00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές να ανάψουνε ξανά.

Ανακοίνωση του KKE

Για την απόφαση της κυβέρνησης που απολύει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων των περιοχών στους πέντε νομούς που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Με απόφαση της επιχειρεί να κάνει αυτό που δεν της έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον ηρωικό αγώνα τους, να τους απολύσει για να παραδώσει την επιχείρηση “καθαρή” στον νέο “επενδυτή”.

Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά το ανοσιούργημα που προσπαθεί να διαπράξει. Πρόκειται για το επόμενο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου που στηρίχτηκε στην πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης αυτής της – στρατηγικής σημασίας – επιχείρησης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, σχέδιο το οποίο αντιπάλεψαν οι εργαζόμενοι αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τον ηρωικό αγώνα τους εδώ και τέσσερα χρόνια, ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να χαλάνε τα αντεργατικά εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν ακόμα πιο δυναμικά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας με βάση τις προτάσεις των Σωματείων, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όλοι αύριο Παρασκευή στις 7μμ στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πλατεία Συντάγματος! Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!

 

Top
Enable Notifications OK No thanks