-
Αρχική > Ελλάδα > Μαστογραφία: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος για καρκίνο του μαστού-Νέες οδηγίες

Μαστογραφία: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος για καρκίνο του μαστού-Νέες οδηγίες

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των ΗΠΑ εξέδωσε ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού ελέγχου και προτείνει να ξεκινά η μαστογραφία νωρίτερα.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν εδώ και 40 χρόνια έχουν αποδείξει το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου με τη χρήση μαστογραφίας για τη μείωση της θνητότητας από τη νόσο.

Επιπρόσθετα, τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου φαίνεται ότι αλλάζουν και τις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώνεται αύξηση της επίπτωσης της νόσου σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών παρότι τα ποσοστά συμμετοχής στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι σταθερά ή και αυξάνονται.

Τι αναφέρουν οι ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Με βάση τα δεδομένα προτείνεται για τον γενικό πληθυσμό, η διενέργεια μαστογραφίας κάθε δύο έτη από την ηλικία των 40 ετών έως τα 74 έτη.

Η σύσταση για πρωιμότερη έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού κατά 10 έτη – από τα 50 έτη που ήταν στις προηγούμενες οδηγίες, στα 40 έτη στις τωρινές – υπολογίζεται ότι αποτρέπει περίπου 8 θανάτους από τη νόσο για κάθε 1000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία.

Η ηλικία ολοκλήρωσης του μαστογραφικού ελέγχου παρέμεινε στα 74 έτη καθώς η επιτροπή των ειδικών έκρινε ότι τα δεδομένα για το όφελος της μαστογραφίας στην ηλικιακή ομάδα 74-79 ετών δεν είναι ακόμη επαρκή.

Ανεπαρκή τα δεδομένα για τη χρήση συμπληρωματικών απεικονιστικών εξετάσεων

Η Ομάδα Εργασίας έκρινε επίσης ότι είναι ανεπαρκή τα δεδομένα για τη χρήση συμπληρωματικών απεικονιστικών εξετάσεων όπως είναι το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική μαστών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου.

Η σύσταση αυτή μάλιστα είναι ανεξάρτητη της πυκνότητας των μαστών που αποτελεί από μόνος του παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Χρειάζεται όμως διαρκής έρευνα για τη βελτίωση των τεχνικών απεικόνισης των μαστών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ψηφιακή τομοσύνθεση του μαστού («τρισδιάστατη μαστογραφία») συμπεριλήφθηκε μαζί με την ψηφιακή μαστογραφία ως αποδεκτή μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η ψηφιακή τομοσύνθεση του μαστού θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με την ψηφιακή μαστογραφία ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά χαρακτηρίζεται από λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις.

Επομένως, η έναρξη του προληπτικού μαστογροφικού ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ηλικία των 40 ετών αναμένεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και να μειώσει την θνητότητα της νόσου.

 

Μαστογραφία: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος για καρκίνο του μαστού-Νέες οδηγίες

Top
Enable Notifications OK No thanks