Ονειρεύονται την πόλη τους ως έναν κατεξοχήν προορισμό για extreme sports και πόλο έλξης αθλητών από όλο τον κόσμο
Πώς τα μέλη των Lemon Skates αναδεικνύουν την street κουλτούρα της Καστοριάς
Δεκαετίες πίσω, η street κουλτούρα για πολλούς ήταν συνυφασμένη με την παραβατικότητα. Με το στερεότυπο των ατημέλητων νέων που εγκατέλειπαν το σχολείο για να συχνάζουν σε υπόγειες παραβάσεις κάνονταςskateκαι μουτζουρώνοντας τοίχους. Σήμερα, η κουλτούρα του δρόμου είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που κινείται σε ένα ευρύ πολυτισμικό φάσμα και που αφορά διάφορες πτυχές της τέχνης, της μόδας και του αθλητισμού, όπως το γκράφιτι, το χιπ χοπ, το παρκούρ κ.ά. Χρησιμόποιώντας αυτούς τους τρόπους ως μέσα έκφρασης οι εκπρόσωποι τους θέλουν κάτι να πουν, να εκφράσουν προσωπικά βιώματα, να θίξουν κοινωνικά φαινόμενα κ.ο.κ.
Αυτό κάνουν οι Lemon Skates στην Καστοριά. Πρόκειται για μια κοινότητα, τα μέλη της οποίας έκαναν τα πατίνια τους όχημα για να μεταφέρουν τις κοινωνικές τους ανησυχίες, να ομορφύνουν την πόλη τους και να διαδώσουν την αγάπη τους για τα extreme sports και τις τέχνες του δρόμου –skateboard, BMX, parkour, rollers, scooter–, όχι μόνο στο νομό τους, αλλά σε όλη τη χώρα.
Η ιστορία των Lemon Skates
Ποιος είναι ο στόχος του εγχειρήματος; Ρωτάω τον Δημήτρη Νατσούλη, “ψυχή” των Lemon Skates.
«Ονειρευόμαστε και επιμένουμε, την ίδια στιγμή που τα πράγματα εδώ δεν είναι καθόλου εύκολα. Το παλεύουμε γιατί θέλουμε να βάλουμε την Καστοριά ψηλά στον χάρτη του εναλλακτικού αθλητισμού. Αυτό είναι το όραμά μας. Όσα σου περιγράφω τα είχαν οραματιστεί πριν χρόνια και τα παιδιά από το “Ομίχλη Crew”, μια ομάδα νέων που είχαν το ίδιο πάθος για τα extreme sports. Στην πραγματικότητα είναι κάπως σαν να συνεχίζουμε το έργο τους. Τα βήματα που κάνουμε είναι σταθερά και πιστεύω ότι μια μέρα θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο που οι κόποι μας θα έχουν ανταμειφθεί, οι προτάσεις μας θα έχουν υλοποιηθεί. Θα απολαμβάνουμε όλες εκείνες τις υποδομές που αρχικά θα δώσουν μια “ανάσα” και μια εναλλακτική στη νεολαία της πόλης, αλλά και που θα προσελκύουν ακόμη περισσότερο κόσμο από την υπόλοιπη χώρα»
«Το skatepark είναι στην κυριολεξία το δεύτερο σπίτι μας. Αυτό που επικρατεί είναι ένα κουλ, οικογενειακό κλίμα. Μουσική, δημιουργία, κοινωνικοποίηση… Το τι προσωπική δουλειά έχει πέσει γι’ αυτό δεν λέγεται… Καταφέραμε να κάνουμε το skatepark το πιο ζωντανό μέρος της πόλης και παράλληλα μετατράπηκε σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, σε έναν χώρο συμπερίληψης όπου όλα τα άτομα είναι ίσα, συνεργάζονται και κινούνται με το αίσθημα του συλλογικού. Το πάρκο είναι από μόνο του ένας καθημερινός αγώνας, είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε.
»Όταν δημιουργήθηκε, είχαν τοποθετηθεί τέσσερις κατασκευές χωρίς να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους. Επίσης, στον ίδιο χώρο είχε μπει ένας συνθετικός χλοοτάπητας, που όχι απλά δεν έχει καμία χρήση, αλλά δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Από τη μία ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποκτήσαμε έναν χώρο, από την άλλη δεν ήταν και τόσο αντάξιο των προσδοκιών μας. Αυτό είχαμε να αντιμετωπίσουμε και έτσι με προσωπικό κόπο και κόστος φτιάξαμε τις δικές μας diy κατασκευές και δώσαμε στο μέρος ένα νέο ενδιαφέρον.
»Στα ελεύθερα μαθήματα που κάνουμε μαζευόμαστε σταθερά 15-20 άτομα και πέρα από κόλπα μαθαίνουμε τι σημαίνει αλληλοϋποστήριξη, σεβασμός, ενότητα και συνεργασία. Τα παιδιά μας γίνονται τα ίδια δάσκαλοι και δασκάλες, βοηθούν τα νέα μέλη και όλη αυτή η διεργασία μας γεμίζει με συγκίνηση και ελπίδα. Το skate είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος κοινωνικοποίησης και το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η παιδική τους αθωότητα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Έπειτα, είναι μεγάλο πράγμα να καταφέρεις να κερδίσεις και την εμπιστοσύνη των γονιών».
»Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, για την οποία ήδη τρέχουμε εδώ και καιρό και ελπίζουμε να χαρίσουμε στην πόλη κάτι το ξεχωριστό. Επίσης, μέχρι να φτάσουμε στην 21η Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν κάποια μικρά events σε διάφορες γειτονιές της πόλης, με μήνυμα το “γίνε κι εσύ ένα από τα πρόσωπα του Skate4Autism! Φωτογραφίσου και δείξε τη στήριξή σου!” Ουσιαστικά, θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τον σκοπό μας και όσες/όσοι από τους παρευρισκόμενους το θέλουν, θα φωτογραφίζονται, ώστε τα πορτρέτα τους να γίνονται οι διαδικτυακές αφίσες της εκδήλωσης. Στόχος είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο γύρω από το φάσμα του αυτισμού. Την 21η του Ιούνη ενώνουμε τις φωνές μας και γινόμαστε “κομμάτι” της συμπεριληπτικής Καστοριάς».
Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com
https://www.athensvoice.gr/