Δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας. Οι περισσότεροι, για την ακρίβεια, είμαστε εξαιρετικά επικριτικοί με εμάς τους ίδιους. Αυτό, όμως, είναι κάτι που οι επιτυχημένοι αποφεύγουν.
Αν πιάνεις κι εσύ τον εαυτό σου να λέει ή να σκέφτεται τις φράσεις που θα δεις παρακάτω σε τακτική βάση, τότε η αυτοκριτική σου, μπορεί να σε κρατάει πίσω. Πάντα, όμως, μπορείς να αντικαταστήσεις αυτές τις φράσεις, με άλλες πιο «υγιείς» που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου στο μέγιστο.
«Είμαι αποτυχημένος»
Μια άλλη ψυχοφθόρα και καταστροφική φράση, που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν. Πολύ απλά, το να είσαι αποτυχημένος, είναι αδύνατο. Ακόμα κι αν δεν έχεις πετύχει συγκεκριμένους στόχους σε ορισμένους τομείς της ζωής σου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις αποτύχει σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι θα αποτύχεις στο μέλλον.
«Δεν μπορώ να πιστέψω πως έκανα αυτό το λάθος»
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μαθαίνεις, είναι κάνοντας λάθη. Πώς θα φτάσεις στην κορυφή και στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, εάν είσαι σε όλα τέλειος από την αρχή; Τα λάθη, είναι ανθρώπινα, και πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι που δεν διορθώνεται.
«Δεν είμαι τόσο καλός όσο οι άλλοι»
Όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, είναι εύκολο να νιώσεις ότι δεν ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες και στους στόχους σου. Αλλά, η αλήθεια είναι διαφορετική. Αντί να εστιάζεις στο γεγονός ότι, για παράδειγμα δεν είσαι τόσο αστείος, επικεντρώσου στο ότι δεν χρειάζεται να είσαι πάντα αστείος. Σημασία έχει να είσαι αυθεντικός.
«Δεν είμαι αρκετά καλός»
Ο εγκέφαλός μας εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά, παρά στα θετικά. Το ξέρεις, ήδη, αυτό. Ωστόσο, η φράση «δεν είμαι αρκετά καλός», είναι πάντα καταστροφική. Εκτός από το ότι σε επιφορτίζει με άγχος και στρες, σε κάνει να υποβαθμίζεις τον εαυτό σου, βλέποντας μόνο τα λάθη σου.
«Δεν θα τα καταφέρω ποτέ»
Αυτή η φράση, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη λάθος. Γιατί; Γιατί γεμίζεις το μυαλό σου με αρνητικότητα, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.
Καλύτερα, να χρησιμοποιείς φράσεις, όπως «χρειάζομαι περισσότερη εξάσκηση», να δεις πόσο μακριά έχεις φτάσει και απλώς να πεις «μπράβο» στον εαυτό σου.