-
Αρχική > Ελλάδα > Δεν το ήξερε κανείς: Αυτή η Ελληνική φυλή είναι η κορυφαία στον κόσμο

Δεν το ήξερε κανείς: Αυτή η Ελληνική φυλή είναι η κορυφαία στον κόσμο

 Χριστίνα
Η κτηνοτροφία και ειδικότερα η εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών της χώρας. Το πρόβειο και το κατσικίσιο κρέας αποτελούν βάσεις της ελληνικής κουζίνας και της γευστικής κουλτούρας μας.

Η Ελλάδα διαθέτει πολλά βοσκοτόπια τόσο στις ηπειρωτικές όσο και στις νησιωτικές περιοχές στα οποία δίνεται η δυνατότητα σωστών συνθηκών διαβίωσης και διατροφής των ζώων. Το κρέας αυτών αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας , παρά την πεποίθηση ότι το αρνίσιο κρέας λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος δεν αποτελεί ιδανική υγιεινή τροφή, αποδεικνύεται ότι ποιοτικά είναι ανώτερο του κόκκινου κρέατος.

Στο αρνί, ο διαχωρισμός λιπαρών μερών από τα άπαχα μέρη πραγματοποιείται εύκολα, με τα άπαχα μέρη να έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα λιπαρών. Το αρνίσιο κρέας περιέχει σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β και περιέχει υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνες βιολογικής αξίας. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας διαθέτει τρεις φορές περισσότερο ωφέλιμα Ω3 λιπαρά. 

Το παραπάνω κάνει κάποιον να αναρωτιέται αν και για τα αμνοερίφια αντίστοιχα υπάρχουν ανώτερες ράτσες. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ναι και η μια από τις κορυφαίες ράτσες , πιθανότατα και η κορυφαία όλων, είναι ελληνικής καταγωγής.

Στον ελληνικό χώρο συναντά κανείς περίπου 20 διαφορετικές ράτσες προβάτων. Σχετικές έρευνες αποδεικνύουν  ότι η Καλαρρύτικη ράτσα είναι ανώτερη όλων, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από διαγωνισμό της Ε.Ε. Το όνομα της φυλής προέρχεται από το γνωστό χωριό στα Τζουμέρκα, τους Καλαρρύτες  που ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων. Ελάχιστοι είναι οι βοσκοί σε Ήπειρο και Δυτική Θεσσαλία που ασχολούνται με την εκτροφή της συγκεκριμένης ράτσας. Δείχνοντας επιμονή και πίστη για το προϊόν που παράγουν δικαιώθηκαν. Την ανώτερη ποιότητα του κρέατος αλλά και του γάλακτος της Καλαρρύτικης φυλής επιβεβαίωσε και το Τμήμα Τεχνολόγων και Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα η χοληστερόλη του κρέατος αυτού είναι 2-3 φορές μικρότερη από τις άλλες ράτσες  συγκριτικά και περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, Ε και C. ΟιΓευστικά μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη διαφορά. Σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε, με συμμετοχή εννέα φυλών της Ε.Ε, αναδείχτηκε το νοστιμότερο κρέας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος CAMAR για τη «Βελτίωση της ποιότητας και της διακίνησης πρόβειου κρέατος που παράγεται σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το Καλαρρύτικο είδος κέρδισε τρία βραβεία, ένα για τη τρυφερότητα του κρέατος του, ένα για το πόσο χυμώδες είναι το κρέας του και τέλος για τη νοστιμιά του. Όσοι είναι γνώστες των αιγοπρόβειων κρεάτων αντιλαμβάνονται τη μοναδική νοστιμιά της γεύσης του. Αποτελεί ένα μαλακό κρέας με έντονο άρωμα βοτάνων και χυμούς που δεν μυρίζουν έντονα και το κάνουν ιδιαίτερα ζουμερό.

 

https://www.enimerotiko.gr/kosmos/den-to-ixere-kaneis-ayti-i-elliniki-fyli-einai-i-koryfaia-ston-kosmo/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks