-
Αρχική > Πολιτισμός > Καστοριά : Εκδηλώσεις  μνήμης για τα 105 χρόνια  από την γενοκτονία των 353 000 Ελληνων του πόντου (σειρά φωτογραφιών – βίντεο )  

Καστοριά : Εκδηλώσεις  μνήμης για τα 105 χρόνια  από την γενοκτονία των 353 000 Ελληνων του πόντου (σειρά φωτογραφιών – βίντεο )  

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ  Π.Ε.

105  ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ AKOMA ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

     Εκατον πέντε 105 ένα χρόνια έχουν περάσει από το γεγονός που συντάραξε την ανθρωπότητα, με τα χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού. Ο κεμαλικός φανατισμός εκείνης της εποχής, με τις βιαιότητες και τις ωμότητες εναντίον των Ελλήνων και Αρμενίων, έσπειρε τον θάνατο σε 353.000 Έλληνες του πόντου. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μέσα σε κλίμα από μνήμες και θύμισες, όλα τα ποντιακά σωματεία, ανά την Ελλάδα, διοργανώνουν σημαντικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με κεντρικό πάντα, στόχο, την αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων από την διεθνή κοινότητα, αλλά και την καταδίκη της Τουρκίας.

Ενα λιθαράκι στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, οι οποίοι κράτησαν άσβεστη την Ελληνική “ψυχή”, το πνεύμα και τον Ελληνικό πολιτισμό δια μέσω των αιώνων, κατέθεσαν τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς καθώς και οι φορείς του τόπου μας, πραγματοποιώντας όλοι μαζί, φορείς και ποντιακά σωματεία ειδικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν αυτούς που θυμούνται, αλλά και να δείξουν τον πρέποντα σεβασμό στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας.

 

 

 

 

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  Καστοριάς, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Καλλίνικο.
Ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας.

 

 

 

Ο αντιπεριφεριάρχης κ. Δημήτρης Σαββόπουλος δήλωσε: Είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ας αναλογιστούμε όλοι μας, σήμερα, το μεγαλείο της θυσίας των ανθρώπων αυτών και το εθνικο-θρησκευτικό βάρος το οποίο κληρονομήσαμε.
Αποτελεί χρέος μας ως λαό να προσπαθούμε να επιτύχουμε την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχθηκαν εναντίον του, ώστε να μη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες βαρβαρότητες.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks