… Πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική εκδρομή με προορισμό την Κέρκυρα που διοργάνωσε η εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Βασιλειάδος.
Για ακόμα μία χρονιά πλαισιώθηκε με την αμέριστη συμμετοχή πιστών της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας της Καστοριάς. Με την άφιξη στο νησί την Παρασκευή επισκεφτήκαμε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης και Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας όπου προσκυνήσαμε το σκήνωμα της Αγίας
. Έπειτα μέσα από τα πολύ γραφικά καντούνια φτάσαμε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου. Την επόμενη το πρωί ξεκίνησε η ξενάγηση από την περιοχή “κανόνι” με την υπέροχη θέα από “ψηλά”, μέσα από ένα γραφικό μονοπάτι και ένα στενό πέρασμα που ενώνεται η στεριά με ένα μικρό νησάκι θαυμάσαμε από κοντά το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας των Βλαχερνών του 17ου αιώνα. Απέναντι φτάνοντας με βαρκάκι στο Ποντικονήσι το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι ανακαλύψαμε την αξιόλογη Bυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα του 11ου αιώνα η οποία κρύβεται σε μια πυκνή συστάδα πεύκων και ελάτων. Επόμενη στάση το ανάκτορο Mon Repos το οποίο κτίστηκε το 1926 μέσα σε ένα μεγάλο ωραιότατο φυσικό δάσος, από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Frederic Adam, προς χάριν της Κερκυραίας συζύγου του, ως επίσημη θερινή κατοικία της Αρμοστίας.
Επιστροφή στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας στο Παλιό φρούριο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης. Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την πλατεία Σπιανάδα την μεγαλύτερη, ως προς το μέγεθος, πλατεία της Ελλάδας,των Βαλκανίων και από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας διατηρούνται κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, μία ενετική φυλακή (1786), δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αξιόλογη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και η βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά.
Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ το κανάλι που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα αραξοβόλι για τα ψαροκάικα.
Τελικός προορισμός το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου όπου σήμερα το ανάκτορο στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας. Η συλλογή του μουσείου άρχισε να συγκεντρώνεται το 1927 και αποτελείται κυρίως από δωρεές, με τη μεγαλύτερη αυτή του Γρηγορίου Μάνου με 10.500 κομμάτια. Οι δύο πύλες που πλαισιώνουν το ανάκτορο είναι η πύλη του Αγίου Μιχαήλ και η πύλη του Αγίου Γεωργίου.
Το απόγευμα παρευρεθήκαμε στον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Η μέρα τελείωσε με μια βραδινή βόλτα στα καντούνια καθώς και στον πιο γνωστό πεζόδρομο της Κέρκυρας, το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Τα επιβλητικά αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες, συνθέτουν την χαρακτηριστική εικόνα του Λιστόν, που σήμερα στεγάζουν πλήθος καφετεριών και εστιατορίων. Ο πεζόδρομος του Λιστόν, ο οποίος αποτελεί το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της πόλης, σπάνια ησυχάζει, καθώς από εκεί παρελαύνουν και οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Άη Σπυρίδωνα.
Την Κυριακή 2 Ιουνίου με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη παρευρεθήκαμε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου συλλειτούργησαν επτά ιερείς μεταξύ των οποίων και ο Ιερέας της μικρής μας ενορίας Χαράλαμπος Μαστορίδης. Τελευταίος προορισμός της εκδρομής η Μονή Παλαιοκαστρίτσας που βρίσκεται στην κορυφή της χερσονήσου στην Παλαιοκαστρίτσα, σε ένα σημείο από όπου η θέα προς τις δαντελωτές ακτές και η ομορφιά των γαλαζοπράσινων νερών της είναι μοναδική.
Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Απόδειξη της παλαιότητάς της είναι σήμερα το έτος 1228, που είναι χαραγμένο στην πύλη της εκκλησίας. Είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη και θεωρείται κλασικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Ένα τυπικό καμπαναριό επτανησιακής τεχνοτροπίας βρίσκεται στο προαύλιο. Εικόνες ανεκτίμητης αξίας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου κοσμούν το εσωτερικό, ενώ δείγμα του πλούτου του μοναστηριού βλέπει κανείς και στο μικρό μουσείο που λειτουργεί στο εσωτερικό του, το οποίο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή από εικόνες, ιερά βιβλία και άλλα θρησκευτικά κειμήλια καθώς και ένα σκελετό μιας φάλαινας, που λέγεται ότι σκότωσε ένας ψαράς τον 19ο αιώνα.
Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε το 1589, με τη μορφή Επτανησιακής Βασιλικής, από την κερκυραϊκή οικογένεια Βούλγαρη. Παρόλο που ο εξωτερικός της διάκοσμος είναι ιδιαίτερα λιτός, το εσωτερικό του ναού είναι πλούσιο σε διακόσμηση, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τέμπλο του 1864 από μάρμαρο της Πάρου. Οι αξιόλογες εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Προσαλέντη. Αξίζει κανείς να προσέξει την περίφημη «ουρανία», την οροφή του ναού, η οποία είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια, ζωγραφισμένα αρχικά από το σπουδαίο Κερκυραίο ζωγράφο, Παναγιώτη Δοξαρά, το 1727.
Ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο Άγιος Σπυρίδωνας, διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν το 1716, το έτος που γλίτωσαν οι κάτοικοι του νησιού από τους Τούρκους, με τη βοήθειά του. Το εντυπωσιακό πυργώδες καμπαναριό με το κόκκινο θόλο ύψους 40 μέτρων, ορατό από κάθε σημείο της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ναού και φέρει ένα ρολόι παρόμοιο με εκείνο του Αγίου Γεωργίου των Γραικών στη Βενετία.
Η λάρνακα, στην οποία τοποθετήθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, κατασκευάστηκε στη Βιέννη το 1867.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο ταπεινός επίσκοπος της επαρχίας Τριμυθούντος της Κύπρου, ένας από τους εξέχοντες ιεράρχες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, κοιμήθηκε το 358 μ.Χ. Το άφθαρτο Ιερό Λείψανο του αγίου παρέμεινε στην Κύπρο για τριακόσια περίπου χρόνια μετά την κοίμησή του, ενώ περίπου στο τέλος του 7ου αιώνα μ.Χ. μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη λόγω των αραβικών επιδρομών κατά της Κύπρου. Το 1456, τρία χρόνια μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος μετέφερε το Ιερό Λείψανο του αγίου μαζί με το Σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας (που βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας) στην Ήπειρο και από εκεί στην Κέρκυρα.
Το Ιερό Λείψανο ανήκε για αιώνες σε οικογένεια ιερέων της Κέρκυρας, οι απόγονοι της οποίας στα 1925 θα το παραχωρήσουν οριστικά πλέον στην εκκλησιαστική αρχή του νησιού.
Η ιστορία της Κέρκυρας είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Μερικά από τα θαύματα του, όπως η σωτηρία των κατοίκων από λοιμό, η απομάκρυνση των Τούρκων που πολιορκούσαν το νησί το 1716, η απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας το 1629 και 1673, αποδείχθηκαν σωτήρια για το νησί.
Ο λαός της Κέρκυρας τιμά τον πολιούχο του νησιού μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, πολλές φορές στη διάρκεια του έτους, με συμμετοχή 20 φιλαρμονικών και την 12η Δεκεμβρίου, που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα τοποθετείται όρθιο το σκήνωμα στη “θύρα” του ναού.
Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο #Fourkiotis_tours για το ευχάριστο γεμάτο συναισθήματα τριήμερο. Όλους τους φίλους πιστούς που στήριξαν για ακόμα μία χρονιά την εκδρομή για μια μοναδική κατανυκτική εμπειρία…
Με τη χάρη και ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνα για πίστη, υγεία, αγάπη …
η εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Βασιλειάδος…