Η προσέγγιση πως η Δυτική Μακεδονίας ακολούθησε κατά πολύ την πανελλαδική τάση και την απώλεια μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η αποχή δεν είναι το μόνο δεδομένο που προκύπτει, καθώς υπάρχει ενίσχυση άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία οφείλουν να αντιμετωπιστούν.
Η στασιμότητα στο θέμα της Δίκαιης Μετάβασης η μη προώθηση πρωτοβουλιών που θα δείχνουν πως κάτι κινείται στη Δυτική Μακεδονία, η έλλειψη κάποιας «μεγάλης ανακοίνωσης» στον τομέα επενδύσεων, σαφώς αποτελούν θέματα που προβληματίζουν τα στελέχη της ΝΔ που μελετούν με ενδιαφέρον τα ευρήματα στους ενεργειακούς Δήμους.
Είναι χαρακτηριστικά τα χαμηλά ποσοστά σε Δήμους όπως το Αμύνταιο όπου η ΝΔ σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό της με 22,74%, ενώ και στον μεγαλύτερο Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη, η κυβερνητική παράταξη δεν ξεπέρασε το 24,74%.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για την Εορδαία με τη ΝΔ να λαμβάνει 25,24%, ενώ στη Φλώρινα το ποσοστό ήταν στο 25,75%.
Δεν είναι λίγοι όσοι αναφέρονται στο θέμα της διασφάλισης της Τηλεθέρμανσης, ως σοβαρό τοπικό ζήτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα λύση και απασχολεί έντονα τους πολίτες.
Μερίδα στελεχών αναφέρεται και στα αγροτικά ζητήματα, με ομάδες παραγωγών να λαμβάνουν μόνο υποσχέσεις και όχι λύσεις.
Πλέον όλοι κοιτούν προς τη μεριά του Μαξίμου και το κατά πόσο οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήμα θα… αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, ενώ πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κυβερνητικού έργου αναμένονται και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τον Γιώργο Αμανατίδη να μπαίνει για τα καλά στο κάδρο μετά την επιστροφή του στη ΝΔ και τη συνύπαρξη με τον Πρωθυπουργό, σε όλη την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για το κατά πόσο συνέβαλαν στην εικόνα της ΝΔ οι συνεχείς επισκέψεις Υπουργών τους τελευταίους μήνες, με αυτούς που τις χαρακτηρίζουν «άνευ περιεχομένου» να μην είναι λίγοι.