-
Αρχική > Ελλάδα > Θα πέσουν κεφάλια: Αυτούς τους Υπουργούς «τελειώνει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από «καμπανάκι» των Ευρωεκλογών!

Θα πέσουν κεφάλια: Αυτούς τους Υπουργούς «τελειώνει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από «καμπανάκι» των Ευρωεκλογών!

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Οι απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς περίπου 750.000 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από το κόμμα. Αυτό οφείλεται τόσο στην ιστορικά υψηλή αποχή όσο και στο γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από τη ΝΔ.

Προεκλογικά οι πληροφορίες υποδείκνυαν περιορισμένες αλλαγές στην κυβερνητική ομάδα, χωρίς να επηρεαστούν τα βασικά υπουργεία. Ωστόσο, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένος ανασχηματισμός.

Τον πλήγωσε η… φέτα

Πληροφορίες αναφέρουν ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες με επιβολή προστίμων σε εταιρείες και επιχειρήσεις, οι τιμές όχι μόνο δεν παραμένουν σταθερές, αλλά αυξάνονται διαρκώς, ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τη μετεκλογική ανάλυση, έχασε ψηφοφόρους εξαιτίας της απόφασής του να μιλήσει στη Βουλή για την ακρίβεια με αναφορά στην τιμή του μισού κιλού φέτας. Οι πολίτες που επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ αντιλήφθηκαν τότε πως η τιμή που ανέφερε ο πρωθυπουργός δεν ήταν ακριβής, γεγονός που του κόστισε ψήφους.

Αναλυτές πιστεύουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είτε ψήφισαν είτε απείχαν με γνώμονα την ακρίβεια. Υπό αυτό το πρίσμα, η απομάκρυνση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, καθώς και των υφυπουργών Μάξιμου Σενετάκη και Άννας Παπαδημητρίου, θεωρείται αναπόφευκτη.

 

Θα πέσουν κεφάλια: Αυτούς τους Υπουργούς «τελειώνει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από «καμπανάκι» των Ευρωεκλογών!
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

Πονάει η εγκληματικότητα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκλέγεται και πάλι στον Δυτικό Τομέα, όπου η ΝΔ έχασε χιλιάδες ψήφους. Η εγκληματικότητα παραμένει ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα των πολιτών και, παρά τις όποιες προσπάθειες, η ανανέωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται αναγκαία. Δεν είναι τυχαίο που ανάμεσα στα ονόματα που συζητούνται για τη θέση του υπουργού είναι και αυτό του Τάκη Θεοδωρικάκου, πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Επομένως, δεν αποκλείεται να προετοιμάζεται για την επιστροφή του σε γνώριμα λημέρια.

Επιπλέον, κλονίζεται η θέση του Λευτέρη Αυγενάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος εκλέγεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για μια περιφέρεια όπου το ΠΑΣΟΚ επικράτησε στις ευρωεκλογές, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχασε χιλιάδες ψήφους. Εξετάζεται επίσης η απομάκρυνση των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση.

Ποια θέση θυσιάζεται;

Επιπλέον, η θέση της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, δεν θεωρείται δεδομένη. Η κ. Αλεξοπούλου εκλέγεται στην Αχαΐα, εκλογική περιφέρεια όπου η ΝΔ σημείωσε χαμηλό ποσοστό 23,13% στις ευρωεκλογές. Το υπουργείο Μεταφορών συνδέεται άμεσα με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, γεγονός που καθιστά την κ. Αλεξοπούλου πιθανή «θυσία» του ανασχηματισμού. Η αδυναμία της να πείσει τους συμπολίτες της να ψηφίσουν ΝΔ ενισχύει περαιτέρω αυτό το ενδεχόμενο.

Το χαμηλό δεκαετίας και η αλλαγή

Δεδομένη θεωρείται και η απομάκρυνση της υφυπουργού Εργασίας που είναι αρμόδια για την οικογένεια. Ο λόγος για τη Μαρία Κεφάλα που εκλέγεται στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό της ΝΔ σημείωσε ιστορικό χαμηλό δέκα ετών!

Η κΚεφάλα δεν είχε ψηφίσει επίσης το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από τότε είχε παρθεί η απόφαση πως θα είναι μία από τις απομακρύνσεις από το κυβερνητικό σχήμα.

Ποιοι δεν κουνιούνται;

Αμετακίνητοι πάντως μπορούν να θεωρηθούν οι υπουργοί που παίρνουν καλό βαθμό στα καθήκοντά τους, όπως είναι οι Κυριάκος ΠιερρακάκηςΝίκος ΔένδιαςΣοφία Ζαχαράκη και Αδωνις Γεωργιάδης.

Κάποια από τα ονόματα που «παίζουν» αυτή τη στιγμή για την ανάληψη κάποιου υπουργικού θώκου, είναι αυτά των Τάκη Θεοδωρικάκου και Θάνου Πλεύρη.

Athensmagazine.gr:

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks