-
Αρχική > Ελλάδα > Ταφόπλακα τα Μερομήνια για τον καιρό: «Από 19 έως 25 του μήνα έρχεται ιστορικός…»

Ταφόπλακα τα Μερομήνια για τον καιρό: «Από 19 έως 25 του μήνα έρχεται ιστορικός…»

Από Παναγιώτης ΠαπανικολάουΜερομήνια – Καιρός: Το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο δεν θα είναι το μοναδικό του καλοκαιριού και σίγουρα όχι το πιο ισχυρό σύμφωνα και με τα Μερομήνια.
Μπορεί οι μετεωρολόγοι να μην έχουν καταλήξει ακόμα τι θα ακολουθήσει μετά τον καύσωνα (δείτε εδώ), ωστόσο τα Μερομήνια είναι πιο ξεκάθαρα για το τι μας περιμένει στη συνέχεια του καλοκαιριού. Πότε θα έρθει ο πιο ισχυρός καύσωνας στην χώρα μας;
Ταφόπλακα τα Μερομήνια για τον καιρό: «Από 19 έως 25 του μήνα έρχεται ιστορικός...»
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Μερομήνια: Πάμε να δούμε αναλυτικά…

Ιούνιος 20224

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και καύσωνας 11-16 σε όλη τη χώρα και σταδιακή πτώση στα φυσιολογικά προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.

Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας.

22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μερομήνια: Τι ακριβώς είναι; Πως προβλέπουν τον καιρό;

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι στην επαρχία διατηρούσαν και μετέδιδαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα Μερομήνια είναι οι πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου, κατά τις οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας», καθώς κάθε μία από αυτές τις μέρες αντιστοιχεί σε έναν πλήρη κύκλο του φεγγαριού, δηλαδή έναν μήνα.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι παρατηρούν τα Μερομήνια από την 1η έως την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι από την 3η έως την 15η. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι πως οι μέρες είναι πάντα δώδεκα, και καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα, με αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Athensmagazine.gr:

 

Top
Enable Notifications OK No thanks