-
Αρχική > Ελλάδα > Ανασχηματισμός -Δημόσιο: Το υπερ-υπουργείο που «ετοιμάζει» ο Μητσοτάκης -Ποιος προαλείφεται

Ανασχηματισμός -Δημόσιο: Το υπερ-υπουργείο που «ετοιμάζει» ο Μητσοτάκης -Ποιος προαλείφεται

Δημήτρης Κασιμάτης

Ανασχηματισμός:Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν μετατεθεί πλέον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του… αν και τα σενάρια τις τελευταίες ώρες για… «καραμπόλες» προσώπων δίνουν και παίρνουν!

Ένα από αυτά τα σενάρια έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου που θα προκύψει από τη συνένωση του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και αυτό διότι στην κυβέρνηση βλέπουν «αλληλουχία» αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο του έργου και οι στόχοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικεντρώνονται στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, για βελτίωση και εκσυχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με αυτή τη συνένωση αφενός ικανοποιείται η επιθυμία Μητσοτάκη για τη δημιουργία «Ψηφιακού Κράτους» και αφετέρου επιτυγχάνεται γραφειοκρατική «γεφύρωση», καθώς όποια νομοσχέδια και αποφάσεις βγαίνουν από το υπ. Ψηφιακής που αφορούν Δημόσιο και ΟΤΑ, πρέπει να «κωδικοποιηθούν» από το υπ. Εσωτερικών, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη.

Οι «καραμπόλες» και ο Πιερρακάκης

Η παραπάνω συνένωση ωστόσο, αν και εφόσον προχωρήσει, επιφέρει αλλαγές σε καρέκλες υπουργών και υφυπουργών.

Την «αποστολή» ενός τέτοιου υπερ-υπουργείου πιθανόν να κληθεί να αναλάβει ο σημερινός υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος έχει θητεύσει με επιτυχία-κατά την κυβέρνηση- στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν θα χρειαστεί χρόνο «προσαρμογής».

Μάλιστα, ο ίδιος είχε εισηγηθεί κατά το παρελθόν νομοσχέδια που «άγγιζαν» και το υπ. Εσωτερικών όπως για παράδειγμα το νόμο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης στο υπερ-υπουργείο θα συναντήσει και ένα παλιό του γνώριμο, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Το αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Αυτοδιοίκηση, Θ. Λιβάνιο, ο οποίος εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση αυτή.

Ως προς τα άλλα πρόσωπα που στελεχώνουν τα δυο αυτά υπουργεία, αναμένεται «αξιολόγηση» για το αν και κατά πόσο έχει νόημα να παραμείνουν στις θέσεις ευθύνης τους ή αν πρέπει να αναλάβουν άλλα καθήκοντα..

https://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/anaschimatismos-dimosio-to-yper-ypoyrgeio-poy-etoimazei-o-mitsotakis-poios-proaleifetai/

Top
Enable Notifications OK No thanks