-
Αρχική > kastoria365 > Τελείωσε οριστικά το καλοκαίρι… πριν καν έρθει από τα Μερομήνια: «Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουμε παρατεταμένα…»

Τελείωσε οριστικά το καλοκαίρι… πριν καν έρθει από τα Μερομήνια: «Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουμε παρατεταμένα…»

Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα Μερομήνια μας προειδοποιούν με τον τρόπο τους για όσα ακολουθούν στο καιρικό σκηνικό, έχοντας επιβεβαιωθεί για το γεγονός, ότι από πολύ νωρίς θα είχαμε έντονη ζέστη.

Όπως έχουν αναφέρει χαρακτηριστικά, άλλωστε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο, με τον Τάσο Αρνιακό επίσης να μας προειδοποιεί.

Η ανάλυση για το καλοκαίρι από τα ΜερομήνιαΙ
ιουνιος

Υψηλές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία μετά τις 19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Καιρός: Οι 8 «κόκκινες» περιοχές που… έβρασαν με σταθερά 40άρια – Η αφρικανική σκόνη και το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα Χανιά (video)

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες, ξεπερνώντας μάλιστα τους 44 βαθμούς Κελσίου στις Βουκολιές Χανίων, σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo.gr ενώ από αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου, αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία και να δροσίσει ελαφρώς.

Επίσης, σύμφωνα με το meteo.gr, σε Κρανίδι, Άγιους Πάντες Χανίων, Πλώρα Ηρακλείου, Τανάγρα, Σπάρτη, Ακρωτήρι Χανίων και Νέα Οδό Θήβας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι 8 περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

Βουκολιές Χανίων 44,5 βαθμούς Κελσίου
Κρανίδι 43,9
Άγιοι Πάντες Χανίων 43,7
Πλώρα Ηρακλείου 43,5
Τανάγρα 43,5
Σπάρτη 43,4
Χανιά-Ακρωτήρι 43,3
Θήβα-Νέα Οδός 43,2

Το meteo.gr επίσης, έδωσε και τις περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα. Στη Βλάστη Κοζάνης καταγράφηκαν 12,6 βαθμοί Κελσίου.

Οι 8 περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:

Βλάστη Κοζάνης 12,6 βαθμούς Κελσίου
Βωβούσα Ιωαννίνων 13,1 βαθμούς Κελσίου
Βαρικό Φλώρινας 13,7 βαθμούς Κελσίου
Σέλι 13,7 βαθμούς Κελσίου
Οχυρό Νευροκοπίου 13,9 βαθμούς Κελσίου
Νέος Καύκασος 14,4 βαθμούς Κελσίου
Μεσόβουνο Κοζάνης 14,4 βαθμούς Κελσίου
Ασπράγγελοι Ιωαννίνων 14,6 βαθμούς Κελσίου

Βίντεο με την αφρικανική σκόνη και το πώς κάλυψε τη χώρα

Πάντως, η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Athensmagazine.gr:

 

Top
Enable Notifications OK No thanks