-
Αρχική > Ελλάδα > Ανασχηματισμός” και στο φορολογικό: Οι 4 αλλαγές που προωθούνται για τους ελεύθερους επαγγελματίες (vid)

Ανασχηματισμός” και στο φορολογικό: Οι 4 αλλαγές που προωθούνται για τους ελεύθερους επαγγελματίες (vid)

Οι τέσσερις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών και οι αποφάσεις που προωθούνται

Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι διορθώσεις στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από το 2025, χωρίς να αλλάζει τον πυρήνα προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, σύμφωνα με τη Real News.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να μην αισθάνονται «αδικημένοι» ορισμένοι εξ αυτών, καθώς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κατεγράφη η έντονη δυσφορία τους.

– Τις προσαυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας.

– Το σύνολο της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
Οι διορθώσεις θα κινηθούν με βάση τα σημεία στα οποία έχουν καταγραφεί οι περισσότερες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με το νέο σύστημα, θεσπίζεται το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης.

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχει κάνει δήλωση, «πιάστηκε» στα τεκμήρια και θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση αυτά και όχι το εισόδημα που εμφάνισε στην εφορία, καθώς ήταν χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει από το νέο πλαίσιο φορολόγησης.

Το 51% των επαγγελματιών φορολογείται με το τεκμαρτό εισόδημα, με το ραβασάκι της εφορίας να είναι «καυτό» παρά το «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο καταργείται πλήρως από την επόμενη χρονιά.

Top
Enable Notifications OK No thanks