-
Αρχική > Ελλάδα > Εγκεφαλικό: Το προειδοποιητικό σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με νευρολόγο

Εγκεφαλικό: Το προειδοποιητικό σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με νευρολόγο

Η εξομολόγηση 31χρονου για το Νο1 σύμπτωμα που είχε όταν υπέστη εγκεφαλικό – «Ένιωθα σαν να μου άνοιξαν το κρανίο και να έχυναν βραστό νερό»

Με άλλα λόγια, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνά. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η άμεση λήψη βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μόνιμες βλάβες και θάνατο. Ενώ υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί αυτόματα να συσχετίσετε με εγκεφαλικό επεισόδιο (όπως η πάρεση προσώπου και η αδυναμία των χεριών), υπάρχουν και κάποια λιγότερο γνωστά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως εμφανίζονται πολύ ξαφνικά και ο χρόνος είναι πολύτιμος όταν το βιώνετε. Οπότε πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένων των απρόσμενων που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν.

Μίνι εγκεφαλικό: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια; Πώς να το προλάβετε

Το άγνωστο σημάδι του εγκεφαλικού που οι περισσότεροι αγνοούν

Ο Dr. Richard Benson, MD, Ph.D., νευρολόγος και διευθυντής του Γραφείου Παγκόσμιας Υγείας και Ανισοτήτων Υγείας του Global Health and Health Disparities, αναφέρει ότι η δυσκολία στην ισορροπία ή το περπάτημα μπορεί να υποδεικνύει εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ενώ περίπου το 70% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να αναγνωριστεί με συμπτώματα όπως πάρεση προσώπου, αδυναμία χεριών και δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει επίσης να προσέχετε άλλα απρόβλεπτα προειδοποιητικά σημάδια, όπως δυσκολία στο περπάτημα ή την ισορροπία».

Υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε. «Άλλα επικίνδυνα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να προσέξετε μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, ξαφνικούς έντονους πονοκεφάλους, υπνηλία και ναυτία ή έμετο», λέει ο Dr. Benson. «Η προσοχή σε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου».

Επίσης, το να γνωρίζετε τον κίνδυνο εμφράγματος μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε ορισμένα σημάδια. Σύμφωνα με τον CDC, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

  • την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • την υψηλή χοληστερόλη,
  • τις καρδιακές παθήσεις,
  • τον διαβήτη,
  • την παχυσαρκία και
  • τη δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η ηλικία σας πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, καθώς ο κίνδυνος εγκεφαλικού διπλασιάζεται μετά την ηλικία των 55 ετών. Το φύλο είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

Πώς να αποτρέψετε ένα εγκεφαλικό από το να συμβεί εξαρχής

Όταν πρόκειται για εγκεφαλικά επεισόδια, η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας. Όπως ανέφερε ο Dr. Benson, η γνώση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και των λιγότερο γνωστών, μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

Οι συμβουλές του Dr. Benson για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

  • Αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης: «Το να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το εγκεφαλικό», λέει ο ειδικός.
  • Διαχείριση του διαβήτη: «Ο διαβήτης προκαλεί καταστροφικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό», εξηγεί ο Dr. Benson.
  • Αντιμετώπιση υψηλής χοληστερόλης: «Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, θέτοντας σας σε κίνδυνο για εγκεφαλικό», σημειώνει ο Dr. Benson.
  • Διακοπή του καπνίσματος: «Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία ή προκαλώντας στένωση και πάχυνσή τους», λέει ο Dr. Benson, επισημαίνοντας ότι καλό είναι να αποφεύγετε κάθε είδους καπνό πέρα ​​από αυτό.
  • Σωστή διατροφή: «Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας», λέει ο Dr. Benson.
  • Άσκηση σε τακτική βάση: «Η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη», εξηγεί ο Dr. Benson.

Ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια συχνά μπορούν να απειλήσουν τη ζωή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αποτρέψετε. Επιπλέον, η γνώση των συμπτωμάτων και η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks