-
Αρχική > Ελλάδα > Θρίλερ με επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα – Φίδια προκαλούν αναστάτωση σε εστίες

Θρίλερ με επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα – Φίδια προκαλούν αναστάτωση σε εστίες

Από Κυριάκος Μελλίδης

Συναγερμός στη Λάρισα καθώς τις τελευταίες ώρες η πόλη αντιμετωπίζει πρωτοφανείς καταστάσεις ως αποτέλεσμα και των καταστροφικών πλημμυρών που βίωσε η περιοχή.

Τελευταίο συμβάν την Κυριακή, όταν ένα φίδι μεγάλων διαστάσεων εμφανίστηκε προκαλώντας πανικό. Φοιτητές κάλεσαν την Πυροσβεστική με το φίδι όμως να κρύβεται σε «τρύπα» του κτηρίου. Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως ενώ έχουν κάνει ενέργειες στη μέριμνα, δεν έχει γίνει το παραμικρό για την απομάκρυνση των ερπετών.

Θρίλερ με επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα - Φίδια προκαλούν αναστάτωση σε εστίες

Αντιμέτωπη και με ιπτάμενες κατσαρίδες η Λάρισα

Έντονο καταγράφεται το πρώτο διάστημα και του φετινού καλοκαιριού το φαινόμενο των κατσαρίδων, όπως άλλωστε είχε γίνει και τα δύο περασμένα καλοκαίρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες.

Φαινόμενο όμως που φέτος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως καταγράφηκαν και οι πλημμύρες πριν λίγους μήνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία”, το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.

Την ίδια ώρα πάντως, η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών. Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.

Ο κ. Γιώργος Στατήρης είναι γεωπόνος και αυτές τις ημέρες δεν έχει σταματήσει τους ψεκασμούς.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες ξεκίνησε ξαφνικά η φετινή εμφάνιση πολλών κατσαρίδων και συνεχίζει με αυτούς τους ρυθμούς» δηλώνει και υποστηρίζει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί «δεν έκανε βαρύ χειμώνα και δεν χάλασαν οι φωλιές τους. Αν μάλιστα σ’ αυτό υπολογίσουμε και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, εξηγούμε αυτόν τον μεγάλο αριθμό».

Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες είναι το είδος Periplaneta americana και, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας.

Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος. Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο. Το μέσο μέγεθος της είναι 4 cm και ύψος 7 mm.

Το χρώμα τους είναι κόκκινο-καφέ και έχουν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο τμήμα στο σημείο πίσω από το κεφάλι. Είναι εξαιρετικά ευκίνητη, καθώς μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ως και 5,4 km/h. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο. H αμερικανική κατσαρίδα στην πλήρη ενηλικίωσή της αναπτύσσει πλήρως διαμορφωμένα φτερά και μπορεί και πετάει.

 Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks