-
Αρχική > Ελλάδα > Πανικός στις ελληνικές θάλασσες: Εμφανίστηκε φίδι μέσα στο νερό (video)

Πανικός στις ελληνικές θάλασσες: Εμφανίστηκε φίδι μέσα στο νερό (video)

Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημά του

  • ‘Εντονη αναστάτωση δημιουργήθηκε σε παραλία του Καστελόκαμπου, Αχαΐας, με ένα φίδι που κολυμπούσε στη θάλασσα σε πολύ κοντινή απόσταση από τους λουόμενους, όπως μπορεί να φανεί σε βίντεο που έκανε το γύρω του διαδικτύου.
Μια γυναίκα παρατήρησε αρχικά το μεγάλο φίδι να κολυμπάει δίπλα της, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στην ακτή, και με δυσπιστία αντιμετώπισε την απρόσμενη εικόνα.

Στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα οι κινήσεις του ερπετού, το οποίο με το χαρακτηριστικό σχήμα S επιχειρεί να βγει στην ξηρά, ενώ οι θεατές, διατηρώντας ασφαλή απόσταση, παρακολουθούν το εκπληκτικό θέαμα.

 

Αυξημένη παρουσία φιδιών

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εμφάνιση φιδιών στην Πάτρα έχει αυξηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Πριν από λίγες ημέρες, ένα φίδι εντοπίστηκε στην αυλή ενός σχολείου στα Βραχνέϊκα, ενώ ένα άλλο βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Συνολικά, η παρουσία φιδιών στην Ελλάδα δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς συνήθως δεν αποτελούν απειλή εκτός εάν αισθανθούν ότι έχουν παγιδευτεί, κατά τη γνώμη των ειδικών.

Στην Ελλάδα, μόνο η οχιά θεωρείται δηλητηριώδες φίδι και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, η έγκαιρη χορήγηση αντιδοτικού ορού μπορεί να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις.

Πως να αντιμετωπίσω το δάγκωμά του

Πρέπει να γνωρίζουμε πως το τσίμπημα δεν είναι θανατηφόρο.

Εάν μας δαγκώσει ένα φίδι δεν κάνουμε τίποτα από αυτά που έχουμε ακούσει, για παράδειγμα δεν προσπαθούμε να σκίσουμε το δέρμα και να ρουφήξουμε το δηλητήριο από την πληγή και να το φτύσουμε.

Σπεύδουμε απευθείας στο νοσοκομείο όπου θα μας χορηγηθεί το αντίδοτο. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε.

Αφαιρούμε το όποιο αντικείμενο ή ύφασμα μπορεί να σφίγγει το σημείο όπου έχει γίνει το τσίμπημα.

Κρατάμε επίσης την περιοχή όσο πιο ακίνητη γίνεται καθώς με την ακινησία του δαγκωμένου μέλους καθυστερούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Δεν δένουμε το δαγκωμένο μέλος. Δεν πρέπει να εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος γιατί κινδυνεύουμε να δημιουργηθούν θρόμβοι ή ακόμη και νέκρωση του άκρου.

Η εξάπλωση του δηλητηρίου γίνεται κυρίως μέσω της λέμφου επομένως η σφιχτή επίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη.

 

Φίδι

 

 Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks