-
Αρχική > Ελλάδα > Η διατροφή που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ

Η διατροφή που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ

Άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου καθώς και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής την Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard.

«Είμαι 64 ετών αλλά δείχνω δεκαετίες νεότερη χάρη σε έναν κανόνα διατροφής» – Γυναίκα αποκαλύπτει το μυστικό της

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τις επιπτώσεις της τήρησης των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση ορόσημο EAT-Lancet του 2019.

Οι ερευνητές ονόμασαν το διατροφικό μοτίβο που περιγράφεται στην έκθεση ως “Διατροφή Φιλική προς τον Πλανήτη”. Αυτό το διατροφικό πλάνο δίνει έμφαση σε μια ποικιλία ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφών αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει μέτρια κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μακροζωία: Τι πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο – Ειδικός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει 4 μυστικά

Η μελέτη δημοσιεύτηκε online στις 10 Ιουνίου στο The American Journal of Clinical Nutrition.

«Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τον πλανήτη μας σε οικολογική καταστροφή και το διατροφικό μας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό που είναι πιο υγιεινό για τον πλανήτη είναι επίσης το πιο υγιεινό για τους ανθρώπους».

Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση σε φυτικές τροφές έναντι τροφών ζωικής προέλευσης θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία, οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιήσει μονομερείς αξιολογήσεις διατροφής. Οι πιο πολλές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει εφάπαξ διατροφικές αξιολογήσεις, οι οποίες παράγουν πιο αδύναμα αποτελέσματα από την εξέταση διατροφικών πλάνων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • λαχανικών,
  • πουλερικών και
  • ξηρών καρπών.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 30% χαμηλότερος στο 10% των συμμετεχόντων που τήρησαν πιο πιστά την “Διατροφή Φιλική προς τον Πλανήτη”. Κάθε κύρια αιτία θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των πνευμονικών παθήσεων, ήταν χαμηλότερη με μεγαλύτερη τήρηση αυτού του διατροφικού μοτίβου.

Πως η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τήρηση μιας “Διατροφής Φιλικής προς τον Πλανήτη” μπορεί να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Η διατροφή αυτή εστιάζει στην κατανάλωση:

  • φρούτων,
  • λαχανικών,
  • οσπρίων,
  • δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών,

ενώ περιορίζει την κατανάλωση:

  • κρέατος,
  • γαλακτοκομικών προϊόντων και
  • αυγών.

Η μελέτη έδειξε ότι άτομα με την πιο αυστηρή τήρηση της δίαιτας αυτής είχαν σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με εκείνους που δεν την τηρούσαν πιστά. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε:

  • 29% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
  • 21% μείωση στις ανάγκες για λιπάσματα
  • 51% μείωση στη χρήση των καλλιεργειών

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μείωση της χρήσης γης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς διευκολύνει την αναδάσωση, ο οποίος θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος για τη περαιτέρω μείωση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

«Η μελέτη μας είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών και οποιαδήποτε αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διατροφής δεν θα επιτρέπεται στην επερχόμενη αναθεώρηση των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Willett. «Τα ευρήματα δείχνουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ανθρώπινη και η πλανητική υγεία. Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία κάθε ανθρώπου στη γη»

Πηγή φωτογραφίας: farhad-ibrahimzade/unsplash

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks