-
Αρχική > Ελλάδα > Πρησμένα πόδια: Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ

Πρησμένα πόδια: Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ

Αν τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι παραμένουν για αρκετές ημέρες, τότε μπορεί να υποδηλώνουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τα πρησμένα πόδια μπορεί να προκαλούνται από διάφορες αιτίες, μερικές φορές είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρών μετά από μια κουραστική μέρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής πάθησης.

Τα πόδια και οι αστράγαλοί σας πρήζονται όταν υγρό στο αίμα ξεφεύγει από τα τριχοειδή αγγεία και συσσωρεύεται στους ιστούς, μια κατάσταση γνωστή και ως περιφερικό οίδημα.

Αιτίες

Το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να προκληθεί αν στέκεστε αρκετή ώρα όρθιοι, αν τρώτε πολύ αλμυρό φαγητό, αν είστε υπέρβαρος, αν είστε έγκυος ή/και αν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα. κυρίως ορμονικά.

Επίσης, μπορεί να έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό, όπως διάστρεμμα. Στις πιο σοβαρές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους είναι οι καρδιακές, νεφρικές και ηπατικές νόσοι, αλλά και κάποια θρόμβωση στο αίμα.

Tips για να ανακουφιστείτε

Τα περισσότερα «τιπς» για να ανακουφιστούν τα πρησμένα πόδια λειτουργούν με βάση τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την επιστροφή του υγρού στα αιμοφόρα αγγεία.

  • Περισσότερη άσκηση 

Ξεκινήστε μια ελαφριά μορφή άσκησης, όπως το περπάτημα, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

  • Σηκώστε τα πόδια σας ψηλά

Μια από τις αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικές μεθόδους ανακούφισης για τα πρησμένα πόδια είναι να σηκώσετε και τα δύο σας πόδια όσο πιο ψηλά γίνεται. Είτε πάνω στον καναπέ με ένα μαξιλάρι, είτε ξαπλωμένη κάτω με τα πόδια στον τοίχο, το να σηκώνετε ψηλά τα πόδια σας, θα αποσσυμφορήσει τη συσσώρευση του αίματος στα πόδια, το οποίο έχει προκληθεί κυρίως από κούραση και ορθοστασία.

  • Μειώστε το αλάτι στο φαγητό 

Πρέπει να μειώσετε την γενική κατανάλωση αλατιού στο ένα κουταλάκι του γλυκού ή λιγότερο την ημέρα, καθώς το αλάτι είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών. Παράλληλα, αυξήστε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο.

  • Μην φοράτε στενά παπούτσια

Μην επιβαρύνετε τα ήδη πρησμένα πόδια σας, φορώντας στενά παπούτσια.

  • Χαλαρωτικό ποδόλουτρο 

Βουτήξτε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για να ανακουφιστείτε. Το ποδόλουτρο θα αυξήσει τη ροή του αίματος, ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο και έχει αντιοξειδωτική δράση. Για «έξτρα χαλάρωση» μπορείτε να προσθέσετε ειδικά άλατα. Κάντε επίσης μασάζ στα πόδια σας, το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να χάσετε κάποιο σωματικό βάρος και να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο ειδικές κάλτσες συμπίεσης.

Επίσης, αν το πρήξιμο οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο διουρητικό. Φυσικά, αν το σύμπτωμα δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

 

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks