-
Αρχική > kastoria365 > Μέσος μισθός: Πώς θα αυξηθεί κατά 20% σε μια 4ετία – Δίκοπο μαχαίρι ο πληθωρισμός

Μέσος μισθός: Πώς θα αυξηθεί κατά 20% σε μια 4ετία – Δίκοπο μαχαίρι ο πληθωρισμός

Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια αύξηση θα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στα 62 ευρώ ( σωρευτική αύξηση 249 ευρώ σε μια 4ετία) και να ακολουθηθεί ο εξής βηματισμός:

  • Το 2024 ο μισθός να ανέλθει στα 1.313,55  ευρώ από 1251 που ήταν το 2023 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή 20% κάτω από το στόχο.
  • Το 2025 να ανέλθει στα 1.379,22 και το 2026 στα 1.448 ευρώ, για να φτάσει το 2027 στα 1.520,50 ευρώ.

Δίκοπο μαχαίρι ο πληθωρισμός

«Κλειδί» αλλά και δίκοπο μαχαίρι για την αύξηση των μισθών εν γένει και εν προκειμένω για τον μέσο μισθό αποτελεί το ποσοστό του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος σταθερότητας που έστειλε τον Απρίλιο η Ελλάδα στην ΕΕ , το ποσοστό του πληθωρισμού θα κινείται στο 2,3% με 2,5% και το ΑΕΠ θα κυμανθεί από 2,1% -2,5%, ενώ μετά το 2027 εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% και η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4%.

Αυτά τα μεγέθη δίνουν τον «αέρα» στην κυβέρνηση να κάνει λόγο για ετήσιες αυξήσεις 5%, αρκεί βεβαίως να πάρει πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να προχωρήσουν σε αυξήσεις.

Ωστόσο ο πληθωρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς η πραγματική αύξηση θα είναι το ήμισυ της ονομαστικής, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να συνθλίβεται από την ακρίβεια.

Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο

Εκτός από τον πληθωρισμό, σημαντικό ρόλο θα παίξουν:

  • η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα παρασύρει ανοδικά και τους υψηλότερους,
  • η σύναψη περισσότερων συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις άνω του πληθωρισμού και
  • η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε άνοδο των μισθών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν η να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 6,41%  στα 830 ευρώ μεικτά, υπάρχουν περιθώρια οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας να αυξηθούν κατά 4,5% με 5%.

Πως επηρεάζει ο κατώτατος τον μέσο μισθό

Μάλιστα, στην πρόσφατη έκθεση της για τον κατώτατο μισθό, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται να επηρεάζει και τους μισθούς όσων δεν αμείβονται με αυτόν, καθώς η αύξησή του δημιουργεί πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις και για τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Εκτιμάται ότι, όπως και με την αύξηση του κατώτατου το 2019, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά περίπου 0,4-0,5%.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διάχυση της αύξησης του κατώτατου μισθού (η αύξηση ήταν της τάξεως του 9,4% τον Απρίλιο 2023) ήταν 4% για θέσεις εργασίας με μισθό από 950 ευρώ έως 1.050 ευρώ, 2% για θέσεις εργασίας που αμείβονται από 1.050 έως 1.150 ευρώ και 1% για τις θέσεις εργασίας που αμείβονται από 1.150 έως 1.250 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι  η διάχυση του κατώτατου μισθού βαίνει μειούμενη όσο απομακρυνόμαστε από επίπεδο του κατώτατου.

Η δυσκολία στην αύξηση των μισθών είναι συνάρτηση και του μικρού αριθμού των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφονται. Το 2023 υπογράφηκαν και κυρώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 19 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) κλαδικού ή ομοιοεπαγγελματικού, εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα. Από αυτές οι 12 είναι εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι 7 είναι τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές. Το ίδιο έτος έχουν επίσης υπογραφεί 209 επιχειρησιακές ΣΣΕ.

 

https://www.imerisia.gr/oikonomia/94892_mesos-misthos-pos-tha-ayxithei-kata-20-se-mia-4etia-dikopo-mahairi-o-plithorismos#google_vignette

 

Top
Enable Notifications OK No thanks