-
Αρχική > Απόψεις >  Γράμμος : Οι Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι αλωνίζουν

 Γράμμος : Οι Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι αλωνίζουν

. Μπαίνουν κάθε πρωινό με τα υποζύγια και τα εργαλεία τους μέσα στην ελληνική επικράτεια (στην όλη περιοχή ο όρος ‘κρατικά σύνορα’ έχει θεωρητική και μόνον αξία) κόβουν τα μεγαλύτερα και παχύτερα δέντρα και τα μεταφέρουν πίσω στην χώρα τους. Δίχως την παραμικρή όχληση.
Αφού κατά κανόνα δεν υπάρχει ούτε αστυνομία ούτε στρατός εκεί για να τους αναχαιτίσουν. Τα δυο στρατιωτικά φυλάκια που υπάρχουν απλώς ‘είναι για να είναι’.
Και να δούμε πότε θα τα αποτραβήξουν σαν πλεονασματικά και αυτά…. Οι προσχεδιασμένες ενέδρες των συνοριοφυλάκων μας -ΟΤΑΝ πραγματοποιούνται- πάντοτε αποδίδουν. Ελα όμως που σπανιότατα γίνονται…
. «Ο μέσος όρος ηλικίας ενός αστυνομικού» μου είπε σε ανύποπτο χρόνο ένα όργανο «είναι τα 45 έτη.
Ο μέσος όρος ενός λαθρο-εισβολέα Αλβανού είναι τα 25 έτη. Ετσι κι αρχίσουμε εμείς να τους καταδιώκουμε κι αυτοί να τρέχουν σε ανώμαλο έδαφος, ποιος νομίζεις ότι θα κουραστεί και θα τα παρατήσει πρώτος?» ‘Και γιατί δεν τους ρίχνετε? ‘ Είχα την αφέλεια να ρωτήσω.
‘Γιατί δεν θέλουμε να πάμε φυλακή’ μου απάντησε με κάθε ειλικρίνεια. Και μπορεί μεν αυτός να είχε όλα τα δίκια του κόσμου αλλά έτσι δουλειά δεν γίνεται. Επίσης δουλειά δεν γίνεται δίχως επικοινωνίες. Και αποτελεί κοινό μυστικό πως τα τηλέφωνα αποτελούν άχρηστο αξεσουάρ στο μεγαλύτερο μέρος του συμπλέγματος. Μπορεί η Οtenet να έστησε μια κεραία πρόσφατα πάνω από την Γράμμουστα αλλά αυτή από μόνη της δεν φτάνει. Και ούτε την μιμήθηκαν οι άλλες εταιρίες Οπότε δεν υπάρχει σήμα μέσα στις κοιλάδες στις λόχμες και στα ρουμάνια.
Ετσι και θελήσουν τα διάφορα επεμβατικά σχήματα να συνεννοηθούν αναμεταξύ τους σε μια τυχόν κοινή επιχείρηση δεν υπάρχει βάσιμος τρόπος να καταφέρουν κάτι τέτοιο.
Στην πλέον πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησα μέσα στην οροσειρά διαπίστωσα πως ο Γράμμος έχει πλέον αρχίσει στα σοβαρά να απο-ανθρωπίζεται.
Τα λιγοστά του χωριά ερημώνουν και οι ελάχιστοι αιωνόβιοι που ζουν ακόμη εκεί σε λίγο θα χαθούν κι αυτοί.
Τα σπίτια, οι στάνες και τα μαντριά θα ερημώσουν.
Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Top
Enable Notifications OK No thanks