-
Αρχική > Ελλάδα > Ισχαιμικό: Πώς να αναγνωρίσετε και τι να κάνετε σε ένα «προειδοποιητικό» εγκεφαλικό

Ισχαιμικό: Πώς να αναγνωρίσετε και τι να κάνετε σε ένα «προειδοποιητικό» εγκεφαλικό

Ένα παροδικό ισχαιμικό μπορεί να είναι προάγγελος ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά μπορεί να αφήσει μόνιμη αναπηρία

Η προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γνωστή ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας δυσκολίας στην ομιλία ή αδυναμίας των χεριών.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, αλλά συνήθως διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά, γι’ αυτό και τα επεισόδια αυτά συχνά περνούν χωρίς να τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει.

Αν και τα παραδικά ισχαιμικά επεισόδια αναφέρονται συχνά ως «μίνι εγκεφαλικά επεισόδια», ο όρος «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο» είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβής. Ένα παροδικό ισχαιμικό μπορεί να είναι προάγγελος ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά μπορεί να αφήσει μόνιμη αναπηρία.

Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν την υποψία ότι υπέστησαν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο θα έχουν ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Και ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι υψηλότερος τις πρώτες 48 ώρες μετά το ισχαιμικό, λέει η Δρ Erica Camargo Faye, νευρολόγος εξειδικευμένη στα εγκεφαλικά επεισόδια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Μερικές φορές, αυτό που φαίνεται να είναι ένα παροδικό ισχαιμικό είναι πιο σοβαρό από ό,τι φαίνεται.

«Ακόμη και τα συμπτώματα που εξαφανίζονται μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εγκεφαλικό», λέει η νευρολόγος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, δύο στα πέντε άτομα που έχουν την υποψία ότι υπέστησαν παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και υποβάλλονται σε κατάλληλη εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα έπαθαν εγκεφαλικό. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα φροντίδα.

Συμπτώματα ισχαιμικού ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Κάθε περιοχή του εγκεφάλου έχει διαφορετικά καθήκοντα, οπότε τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο διαταράσσεται η ροή του αίματος. Ακολουθούν κάποιες λεπτομέρειες για κάθε σύμπτωμα.

Ισορροπία. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι μπερδευτικό, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή προβλήματα ισορροπίας, όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή προβλήματα στο εσωτερικό αυτί.

Τα προβλήματα ισορροπίας που προκαλούνται από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο συχνά δυσκολεύουν το άτομο να σηκωθεί όρθιο και μπορεί να πέσει στο πλάι, λέει η Δρ Camargo Faye. Το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται συχνά από άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στην ομιλία ή την όραση, προσθέτει.

Μάτια. Τα προβλήματα στην όραση μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους, αν και ο πιο συνηθισμένος είναι η αδυναμία όρασης από το ένα ή και τα δύο μάτια. Συχνά, οι άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία σαν να βλέπουν μια σκούρα γκρι σκιά που εμποδίζει εν μέρει ή και πλήρως την όρασή τους. Μπορεί επίσης κάποιος να τα βλέπει όλα θολά ή να εμφανιστεί διπλωπία (να τα βλέπει όλα διπλά).

Πρόσωπο. Το πρόσωπο μπορεί να υποχωρήσει στη μία ή και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Συνήθως, η γωνία του στόματος φαίνεται να έχει πέσει προς τα κάτω και το άτομο δεν μπορεί να χαμογελάσει. Η πτώση των ματιών και του μετώπου είναι λιγότερο συχνή.

Αδυναμία χεριών ή ποδιών. Αυτό το σύμπτωμα τείνει να επηρεάζει τα χέρια περισσότερο από τα πόδια και συνήθως εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά. Οι άνθρωποι μπορεί να περιγράψουν το αίσθημα ως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα και όχι ως αδυναμία. Μερικές φορές επηρεάζεται ολόκληρη η πλευρά του σώματος.

Δυσκολία στην ομιλία. Η μπερδεμένη ομιλία και η δυσκολία στην άρθρωση είναι τα πιο συχνά φαινόμενα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν λέξεις ή δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι. Η αδυναμία αυτή επεκτείνεται επίσης στη γραφή και την πληκτρολόγηση — συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μηνυμάτων σε smartphone. «Το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τη σωματική λειτουργία, αλλά μάλλον με μία δυσκολία που προκαλείται από την έλλειψη ροής αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γλώσσα», εξηγεί η νευρολόγος.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο ασθενής πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν ή εξαφανιστούν.

Αν, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαπιστωθεί ότι ο ασθενής είχε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί σε πρόσθετες εξετάσεις για να μπορέσει να ακολουθήσει κάποια θεραπεία για την πρόληψη μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks