-
Αρχική > Ελλάδα > Εφιαλτική πρόβλεψη για το καλοκαίρι και στην Ελλάδα: Θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου!

Εφιαλτική πρόβλεψη για το καλοκαίρι και στην Ελλάδα: Θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου!

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το θερμότερο όλων των εποχών, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για τις ακραίες συνθήκες που θα επικρατήσουν. Οι ειδικοί αναλύουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ασταθείς καιρικές συνθήκες και τονίζουν ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι σε 11 χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, ο υδράργυρος έχει ήδη αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Οι φτωχότερες από αυτές τις χώρες πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, καθώς η προσαρμογή στις ακραίες συνθήκες είναι ζήτημα άμεσης επιβίωσης. Κύματα καύσωνα έπληξαν την Ευρώπη πιο νωρίς από ποτέ φέτος, με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία να βιώνουν υπερβολική ζέστη, με θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής.

Survivor 2025 spoiler: Τινάζει την μπάνκα στον «αέρα» ο Ατζούν - Βάζει από κοινού στο Survivor 2025 Άρη Σοϊλέδη και Μαρία Αντωνά!
Εφιαλτική πρόβλεψη για το καλοκαίρι στην Ελλάδα: Θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου

 

Πού θα χτυπήσει;

Οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη θεωρούνται ευμετάβλητες, και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ήπειρος μπορεί να βιώσει άλλο ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι, ίσως και το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ειδικοί επισημαίνουν με βεβαιότητα ότι ο καιρός σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο ποικίλλει σημαντικά, καθιστώντας δύσκολες τις ακριβείς προβλέψεις για το πού θα “χτυπήσει” το πιο καυτό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με μετεωρολόγο της υπηρεσίας πρόβλεψης Weather & Radar, αναμένονται εξαιρετικά θερμές περιοχές στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος προβλέπεται να έχουν μέσες βροχοπτώσεις, ενώ ο Αύγουστος θα είναι πιο ξηρός με σταθερές καιρικές συνθήκες για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Μεταβατική φάση

Το ευμετάβλητο του καιρού της Ευρώπης φέρεται να επηρεάζεται από τη μεταβατική φάση μεταξύ των κλιματικών φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στα ολοένα και πιο ζεστά καλοκαίρια της ηπείρου, και αυτός είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Η Ευρώπη θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1991, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και της Κλιματικής Υπηρεσίας της ΕΕ «Copernicus» (C3S). Είναι χαρακτηριστικό ότι 23 από τους 30 πιο έντονους καύσωνες της ηπείρου έχουν καταγραφεί από το 2000, οι πέντε τα τελευταία τρία χρόνια.

Ευρύτερα όμως, την τελευταία εβδομάδα, ο κόσμος βιώνει ένα κύμα καύσωνα μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσε να συμβάλει στο να καταγραφεί το 2024 ως η πιο καυτή χρονιά στην Ιστορία, μετά το περσινό ρεκόρ. Η Κίνα αντιμετωπίζει τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με περιοχές να βλέπουν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Στην Παραγουάη, στο νότιο ημισφαίριο, σημειώθηκαν σχεδόν 40 βαθμοί, ενώ στη Μέση Ανατολή οι ακραίες θερμοκρασίες προκάλεσαν θύματα. Στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία, πάνω από 1.300 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους λόγω συνωστισμού σε θερμοκρασίες γύρω στους 52 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοια κατάσταση επικράτησε στο Κουβέιτ, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ρεκόρ θερμοκρασιών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 100 εκατομμύρια πολίτες αντιμετώπισαν θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 32 βαθμούς στη Νέα Υόρκη έως και πάνω από 45 βαθμούς στο Φοίνιξ.

 

Εφιαλτική πρόβλεψη για το καλοκαίρι στην Ελλάδα: Θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου

 

Συστήματα προειδοποίησης

Στις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές προωθούνται δράσεις προσαρμογής στις ακραίες συνθήκες και δίνονται κατευθύνσεις στους πολίτες ακόμα και μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Η ζέστη τις επόμενες μέρες προβλέπεται να συνεχιστεί στη Βόρεια Αφρική, όπου η Αλγερία και η Τυνησία θα πληγούν περισσότερο. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, όπου εκφράζονται φόβοι για σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία και τις καλλιέργειες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports υποστηρίζει ότι έως το 2050 η ζέστη και το θερμικό στρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κατά 14%, με αύξηση έως και κατά 1,36 δισεκατομμύριο των ανθρώπων που υπόκεινται σε σοβαρά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

 Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks