-
Αρχική > Ελλάδα > Φοράτε τακούνια; 5 λόγοι που κάνoυν καλό στην υγεία σας

Φοράτε τακούνια; 5 λόγοι που κάνoυν καλό στην υγεία σας

Εκτός από την ωραία εμφάνιση, το να φοράς τακούνια είναι ωφέλιμο για την υγεία σου, παρά το όσα λένε.

Είσαι και εσύ από τις γυναίκες που πιστεύουν ότι η αιτία των πονεμένων ποδιών και των φουσκάλων, οφείλονται στα ψηλά τακούνια και προσπαθείς να τα αποφύγεις, φορώντας τα μόνο σε ειδικές περιστάσεις;

Και όμως, προς έκπληξή σου, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το να φοράς τακούνια δεν είναι τελικά και τόσο κακό.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που φόρεσαν ένα ζευγάρι για αρκετούς μήνες σύντομα άρχισαν να περπατούν διαφορετικά και υιοθέτησαν ένα πιο αποτελεσματικό βάδισμαδιαπίστωσε η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Παράλληλα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που δεν είχαν ξαναφορέσει ποτέ τακούνια στο παρελθόν, ενδυνάμωσαν τους τένοντες του αστραγάλου και της γάμπας τους, μετά από πείραμα όπου περπατούσαν καθημερινά με ειδικά κατασκευασμένα αθλητικά παπούτσια με τακούνια τριών πόντων επί 14 εβδομάδες.

5 οφέλη που σου προσφέρουν τα τακούνια

Υπάρχουν 5 λόγοι που το περπάτημα με τακούνια μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει την υγεία σου.

  1. Βελτιώνουν τη στάση του σώματος
  2. Αυξάνουν τη μυϊκή ενεργοποίηση
  3. Βελτιώνουν την απόδοση στο βάδισμα
  4. Συμβάλλουν στην επίγνωση της θέσης του σώματος
  5. Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση

1. Βελτιώνουν τη στάση του σώματος

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι στέκεσαι πιο ίσια όταν φοράς τακούνια; Τα τακούνια μπορεί να βελτιώνουν τη στάση του σώματός σου μακροπρόθεσμα. Το να φοράς τακούνια ενθαρρύνει μια πιο ίσια στάση του σώματος, γέρνοντας τη λεκάνη προς τα εμπρός και ευθυγραμμίζοντας τη σπονδυλική στήλη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική στάση του σώματος, η οποία μπορεί να μειώσει την πίεση στη μέση και να βελτιώσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

2. Αυξάνουν τη μυϊκή ενεργοποίηση

Τα τακούνια μπορούν να εμπλέξουν και να ενδυναμώσουν ορισμένες μυϊκές ομάδες. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους μυς της γάμπας, αλλά και τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτιαίους, οι οποίοι μπορούν να δυναμώσουν πολύ περισσότερο, όταν φοράς ψηλοτάκουνα.

Αυτοί οι μύες εργάζονται για τη σταθεροποίηση του σώματος και τη διατήρηση της ισορροπίας ενώ περπατάς με τακούνια.

3. Βελτιώνουν την απόδοση στο βάδισμα

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση τακουνιών μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του βαδίσματος προωθώντας ένα πιο σταθερό μοτίβο βάδισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μικρότερο διασκελισμό και αυξημένο βηματισμό, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας κατά τη διάρκεια του βαδίσματος.

Μάλιστα, τα ψηλά τακούνια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν “ως εργαλείο προπόνησης” για άτομα με προβλήματα κινητικότητας ή για αθλητές που επιθυμούν να κινούνται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ευκολία.

 

4. Συμβάλλουν στην επίγνωση της θέσης του σώματος

Το να φοράς τακούνια μπορεί επίσης να επηρεάσει και το υπόλοιπο σώμα σου επειδή απαιτεί από σένα να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση της θέσης του σώματος και της ισορροπίας σου, γεγονός που μπορεί να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η αυξημένη επίγνωση μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένο συντονισμό και σταθερότητα κατά τη διάρκεια του περπατήματος και άλλων δραστηριοτήτων.

5. Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση

Το να μπαίνεις σε ένα χώρο φορώντας ένα ζευγάρι τακούνια σου δίνει άλλον αέρα και αμέσως σε γεμίζει αυτοπεποίθηση. Αυτή η ψυχική ώθηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μηχανική του βαδίσματος και τη συνολική του απόδοση.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks