-
Αρχική > Ελλάδα > Ιδρωμένα πόδια: 6 τρόποι να τα αντιμετωπίσεις

Ιδρωμένα πόδια: 6 τρόποι να τα αντιμετωπίσεις

Αν οι κάλτσες σου μουσκεύουν και μυρίζουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή γλιστράνε όταν φοράς σανδάλια, έχεις δηλαδή ιδρωμένα πόδια, είσαι στο σωστό άρθρο.

Σίγουρα, έχεις περίπου 500.000 ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη να έχεις ιδρωμένα πόδια για πάντα. Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να μπορέσεις να περπατάς με άνεση.

8 ενδιαφέροντα facts για τα πόδια του παιδιού

Πώς να διατηρήσεις τα πόδια σου δροσερά

Οι υψηλές θερμοκρασίες, το άγχος, η άσκηση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση ή ακόμη και η ύπαρξη μιας κατάστασης υγείας όπως ο υπερθυρεοειδισμός κάνουν τα πόδια σου να ιδρώνουν. Ακόμη κι αν δεν έχεις υπεριδρωσία, λίγος παραπάνω ιδρώτας είναι απολύτως φυσιολογικός. Άλλωστε, είναι απλώς ο τρόπος του σώματός σου να σε κρατά δροσερή.

Ο έντονος ιδρώτας μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες στα πόδια (η υγρασία προκαλεί τριβή), μυκητιάσεις και κακοσμία. Παρακάτω θα βρεις 5 τρόπους για να διατηρήσεις τα πόδια σου δροσερά και στεγνά αυτό το καλοκαίρι.

1. Φρόντισε τα παπούτσια σου να αναπνέουν

Εάν θέλεις τα πόδια σου να τα διατηρήσεις στεγνά ξεκινά με παπούτσια που επιτρέπουν τη ροή αέρα (σανδάλια, αθλητικά παπούτσια με δικτυωτό ύφασμα ή μοκασίνια με τρύπες). Τα παπούτσια που αναπνέουν ενισχύουν την κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν τις πιθανότητες αυξημένης θερμοκρασίας και ιδρώτα. Αναζήτησε παπούτσια κατασκευασμένα από συγκεκριμένα υλικά, όπως tricot (ένα πλεκτό ύφασμα που μπορεί να είναι φυσικό ή συνθετικό), ίνες μπαμπού, φελλό ή δέρμα.

Πώς να καταλάβεις εάν το παπούτσι σου κυριολεκτικά αναπνέει: Κράτησε το παπούτσι μπροστά στο στόμα σου και φύσηξε μέσα σε αυτό. Αν νιώθεις την αναπνοή σου στην άλλη πλευρά του υφάσματος, αερίζεται καλά και θα κρατήσει τα πόδια σου στεγνά.

Απόφυγε τα παπούτσια που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, καουτσούκ και συνθετικό δέρμα, καθώς παγιδεύουν την υγρασία.

2. Δώσε σημασία στις κάλτσες

Η γενική οδηγία είναι να βρεις κάλτσες με μαλλί μερινό ή με άργυρο. Αν και μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο να φοράς μάλλινες κάλτσες όταν κάνει ζέστη, το μαλλί απορροφά και εξατμίζει καλύτερα την υγρασία, κάτι που θα κρατήσει τα πόδια σου στεγνά και δροσερά.

Οι κάλτσες με καθαρό άργυρο αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων στα πόδια, προστατεύουν τα πόδια σας από άσχημες οσμές ενώ ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των ποδιών. Επίσης, οι κάλτσες από baboo μειώνουν την υγρασία κατά 30% περισσότερο από το βαμβάκι.

Το βαμβάκι, από την άλλη πλευρά, τείνει να ρουφάει τον ιδρώτα, αλλά δεν τον απομακρύνει. Εάν μουσκεύουν οι κάλτσες σου στην προπόνηση έχε μαζί σου μερικά εφεδρικά ζευγάρια για να τις αλλάζεις.

3. Δοκίμασε μια πούδρα ποδιών

Τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα, γεγονός που κάνει τα ιδρωμένα πόδια ιδανικό σπίτι. Οι πούδρες ποδιών απορροφούν μέρος της υγρασίας και εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων, κάτι που μειώνει την κακοσμία, προλαμβάνοντας τη δημιουργία υγρασίας στο πέλμα, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά και μέσα στα παπούτσια.

Επίλεξε μία πούδρα με βάση τα: άμυλο ταπιόκα, οξείδιο του ψευδαργύρου, κλοτριμαζόλη, μενθόλη και βισαβολόλη. Επίσης, καλό είναι να έχει στη σύνθεσή της αιθέρια έλαια, όπως δενδρολίβανο, ευκάλυπτο ή tea tree που καταπολεμούν την κακοσμία.

4. Επίλεξε ένα καλό σπρέι ποδιών

Αγόρασε ένα προϊόν που περιέχει 10 έως 15% χλωριούχο αλουμίνιο, το οποίο είναι μια χημική ουσία που μπλοκάρει τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Επίσης, επίλεξε ένα αποσμητικό σπρέι ποδιών που να περιέχει φυσικά αιθέρια έλαια, όπως δεντρολίβανο και λεβάντα και φυτικά αποστάγματα από χαμομήλι και μέντα, που αναζωογονεί, τονώνει και εξασφαλίζει απόλυτη και παρατεταμένη προστασία στα πόδια ενώ διαθέτει αξιόπιστη απολυμαντική δράση.

5. Κάνε ποδόλουτρα με άλατα

Πολλοί άνθρωποι με ιδρωμένα πόδια αντιμετωπίζουν και κακοσμία. Για να την καταπολεμήσεις κάνε ένα ποδόλουτρο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Βύθισέ τα σε μια λεκάνη με νερό και μετά ρίξε ένα τέταρτο φλιτζάνι άλατα Epsom, μαζί με ένα τέταρτο φλιτζάνι λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού. Μούλιασε για 10 με 15 λεπτά. Τα άλατα πιστεύεται ότι στεγνώνουν το δέρμα και το οξύ αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Στο ντους τρίψε με σαπούνι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, γύρω από την καμάρα, πάνω από τη φτέρνα σας και στο κουτουπιέ. Στέγνωσέ τα με μια πετσέτα και εφάρμοσε το αντιιδρωτικό σου.

Πότε να επισκεφτείς τον δερματολόγο

Όταν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ο/η δερματολόγος θα σου συστήσει μερικές θεραπείες, ανάλογα με το πόσο ιδρώνεις, όπως:

  • Ενέσεις νευροτοξίνης: συγκεκριμένα, οι ενέσεις αλλαντίασης τύπου Α ηρεμούν τη δραστηριότητα των νεύρων και των μυών που προκαλούν έντονη εφίδρωση. Διαρκούν από τρεις έως τέσσερις μήνες, έτσι μια δόση μπορεί να κρατήσει τα πόδια σου σε καλή κατάσταση όλο το καλοκαίρι.
  • Ιοντοφόρηση: Πρόκειται για τη μεταφορά ουσιών με μορφή ιόντων στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος με τη βοήθεια συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης, που καταπραΰνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περίπου είκοσι συνεδριών ως αρχική θεραπεία και στη συνέχεια χρειάζονται συνεδρίες συντήρησης. Η θεραπεία είναι αργή, απαιτητική και δεν προσφέρει παρά μια προσωρινή βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • Αντιχολινεργικά: Συνταγογραφούμενο φάρμακο που εμποδίζει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας (ακετυλοχολίνης) που ενεργοποιεί την εφίδρωση. Ωστοσο οι θεραπείες με αντιχολινεργικά φάρμακα (γλυκοπυρρολικό οξύ, προπανθελίνη) παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες και οι ασθενείς που πάσχουν από υπεριδρωσία δεν μπορούν να τις ανεχτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή: Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση η οποία συνίσταται στη μερική εκτομή της συμπαθητικής νευρικής αλυσίδας (που βρίσκεται στο θώρακα) αμφοτερόπλευρα. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και πραγματοποιείται με τεχνική βιντεοθωρακοσκόπησης. Ωστόσο προκαλεί κάποιες παρενέργειες – για παράδειγμα, μπορεί να κάνει άλλα μέρη του σώματός σας να ιδρώνουν περισσότερο- επομένως χρησιμοποιείται ως τελευταία προσπάθεια.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks