-
Αρχική > Ελλάδα > Πήγαινε από τις σκάλες: 5 αλλαγές που θα δεις στην υγεία σου

Πήγαινε από τις σκάλες: 5 αλλαγές που θα δεις στην υγεία σου

Σύμφωνα με μελέτη το πηγαίνεις από τις σκάλες αντί για το ασανσέρ είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στην υγεία σου!

Το έχεις ξανακούσει δεκάδες φορές: άσε το ασανσέρ και ανέβα από τις σκάλες. Ποιο ακριβώς, όμως, είναι το αντάλλαγμα όσον αφορά τη φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου, όταν κάνεις αυτή την επιλογή;

Τι έδειξε η μελέτη

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, 69 υπάλληλοι νοσοκομείου χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τα σκαλιά καθημερινά για 12 εβδομάδες. Δες πού ωφελήθηκαν και πόσο κατά μέσο όρο και ξανασκέψου το πριν πατήσεις το κουμπί του ανελκυστήρα!

  1. Χωρητικότητα πνευμόνων: πάνω κατά 8.6%
  2. Σωματικό λίπος: κάτω κατά 1,7%
  3. Περιφέρεια μέσης: κάτω κατά 1.8%
  4. Διαστολική αρτηριακή πίεση: κάτω 2.3%
  5. LDL (κακή) χοληστερόλη: κάτω 3.9%

Άσε το ασανσέρ: Τα οφέλη που σου προσφέρουν οι σκάλες

Συνολικά, η επιλογή της σκάλας αντί για ασανσέρ προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία αλλά και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένη:

  • Άσκηση: Το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής έντασης, η οποία ωφελεί την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς. Ακόμα και λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Βάρος: Η καύση θερμίδων με το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος ή να χάσεις κιλά.
  • Μυϊκή ενδυνάμωση: Η άσκηση των ποδιών και των γλουτών με το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή.
  • Οστά: Το ανέβασμα σκαλοπατιών ασκεί φορτίο στα οστά σου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Ψυχική υγεία: Η σωματική δραστηριότητα, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και να μειώσει το άγχος.
  • Εξοικονόμηση χρόνου: Σε κτίρια με λίγους ορόφους, οι σκάλες μπορεί να είναι ταχύτερες από το ασανσέρ, ειδικά αν λάβεις υπόψη τον χρόνο αναμονής.
  • Περιβάλλον: Το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς δεν καταναλώνει ενέργεια.
Top
Enable Notifications OK No thanks