Περιπέτεια για νεαρή αρκούδα, που εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή νερού Χρειάστηκε να κατασκευαστεί ράμπας για να «δραπετεύσει» από εκεί.
Πώς κατάφεραν να την διασώσουν
Η ομάδα των διασωστών, αφού άδειασε τη δεξαμενή, κατασκεύασε μια αυτοσχέδια ξύλινη ράμπα. Η νεαρή αρκούδα, σκαρφάλωσε στη ράμπα και ελευθερώθηκε, επιστρέφοντας στον φυσικό της βιότοπο, στο όμορφο και προστατευμένο περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι συχνότερες από όσο θα περίμενε κανείς και σε ορισμένες περιπτώσεις διασυνοριακές.
Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ μαζί με στελέχη του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ μόλις έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος του ζώου, το οποίο ήταν αρκετά καταπονημένο και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει κάποια διέξοδο διαφυγής.
Όπως επεξηγεί η Καλλιστώ «Για τον απεγκλωβισμό του η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της».
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της νεαρής αρκούδας έγινε με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από το εξειδικευμένο προσωπικό των προαναφερθέντων φορέων, που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης είχε η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, αλλά και η άμεση πληροφορία από την τοπική κοινωνία.