-
Αρχική > Ελλάδα > Η συνήθεια που αυξάνει κατά 45% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη

Η συνήθεια που αυξάνει κατά 45% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες έως και 45% και ίσως σας κάνει να επανεξετάσετε τον τρόπο που περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας. Πρέπει να ανησυχείτε;

«Αυτό είναι το σνακ που τρώω σχεδόν κάθε μέρα για υγιή καρδιά» – Καρδιολόγος αποκαλύπτει

Σύμφωνα με το American College of Cardiology, το οποίο διεξήγαγε μελέτη σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών (189.000 γυναίκες) χωρίς προϋπάρχουσα καρδιοπάθεια, οι νεαρές έως μεσήλικες γυναίκες που ανέφεραν κατανάλωση 8 ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα (κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα την ημέρα) έδειξαν αύξηση κατά 45% στον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από αυτή την ποσότητα.

Επιπλέον, οι γυναίκες που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (3 έως 7 ποτά την εβδομάδα) έδειξαν 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας από τις γυναίκες που δήλωσαν ότι πίνουν χαμηλή ποσότητα αλκοολούχων ποτών (1 έως 2) την εβδομάδα.

Ο Νο1 στόχος που θέτουν οι καρδιολόγοι για υγιή καρδιά – 7 τρόποι για να τον πετύχετε

Οι γυναίκες στη μελέτη που παραδέχτηκαν ότι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ (ορίζεται εδώ ως 3 ή περισσότερα ποτά σε μια μόνο ημέρα μέσα στους τελευταίους 3 μήνες) έδειξαν 68% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνες που δεν ανέφεραν κατάχρηση αλκοόλ.

Πόσο αλκοόλ θεωρείται επιβλαβές για τις γυναίκες;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως έως και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Το CDC θεωρεί την “αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ” ως περισσότερα από 3 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες.

Εάν πίνετε περισσότερο από το συνιστώμενο όριο, ίσως χρειαστεί να το μειώσετε. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως:

  • ηπατική βλάβη,
  • καρδιοπάθειες,
  • εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • καρκίνο και
  • προβλήματα ψυχικής υγείας»,

λέει ο Dr. Justin S. Lee, MD, καρδιολόγος στο Hackensack του New Jersey. «Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ από τους άνδρες, ακόμη και όταν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι το αλκοόλ είναι πιο συμπυκνωμένο στο αίμα τους».

Ο Dr. Lee επισημαίνει ότι η σύσταση του CDC είναι οι γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα μόνο ποτό την ημέρα το πολύ, και αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να απέχετε εντελώς από το αλκοόλ.

«Οι τρέχουσες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες», αναφέρει ο Dr. Cheng-Han Chen, MD, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Διαρθρωτικής Καρδιάς στο MemorialCare Saddleback Medical Center στην Laguna Hills της Καλιφόρνια.

Κρασί και υγεία της καρδιάς: Μύθος ή πραγματικότητα;

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ωφελεί την καρδιά. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι αρκετά περίπλοκα.

«Η μέτρια κατανάλωση είναι ένας σχετικός όρος που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το πιο σημαντικό είναι να ορίσουμε τι ακριβώς συνιστά ένα ποτό», λέει ο Dr. Lee. «Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων προτείνουν τη Μεσογειακή Διατροφή για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία περιλαμβάνει και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Άρα, υπάρχει κάποια βάση σε αυτόν τον ισχυρισμό».

Ο Dr. Lee τονίζει επίσης πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν απορρίπτει απαραίτητα αυτή τη θεωρία: «Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, όπως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την καλή (HDL) χοληστερόλη και να μειώσει τη φλεγμονή».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Lee, ο ορισμός του “ενός ποτού” χρειάζεται διευκρινίσεις:

  • 330ml μπίρας (5% αλκοόλ κατ’ όγκον)
  • 150ml κρασί (12% αλκοόλ κατ’ όγκον)
  • 45ml αποσταγμένο αλκοόλ (40% αλκοόλ κατ’ όγκον)

Παρόλα αυτά, εάν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία της καρδιάς σας, ο Dr. Chen προτείνει να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ και να προτιμήσετε μη αλκοολούχα ποτά: «Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου».

Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας από το αλκοόλ σε σχέση με τους άνδρες;

Σύμφωνα με τους Dr. Chen και Dr. Lee, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Μικρότερος σωματότυπος: Οι γυναίκες συνήθως έχουν μικρότερο σώμα από τους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχει πιο έντονη επίδραση στα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.
  • Χαμηλότερα επίπεδα αλκοολικής αφυδρογονάσης (ADH): Η ADH είναι ένα ένζυμο που διασπά το αλκοόλ στον οργανισμό. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ADH από τους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι το αλκοόλ παραμένει στο σώμα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ορμονικές διαταραχές: Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που παράγεται στις γυναίκες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας προάγοντας τη φλεγμονή και την πήξη του αίματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας για τα δύο φύλα περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένα τριγλυκερίδια: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια.
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια.
  • Άστατος καρδιακός ρυθμός: Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά, οδηγώντας σε άστατο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία).
  • Καρδιομυοπάθεια: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον καρδιακό μυ, οδηγώντας σε διασπαστική μυοκαρδιοπάθεια, μια κατάσταση που μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου προάγοντας την πήξη του αίματος και τη φλεγμονή.
  • Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιοπάθειας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες (εκτός από την κατανάλωση αλκοόλ)

Η γιατρός Lee επισημαίνει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Το να έχετε στενό συγγενή με καρδιακή νόσο αυξάνει τον κίνδυνο.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Διατηρούμενη αρτηριακή πίεση πάνω από 130/80 mmHg.
  • Υψηλή χοληστερόλη: Αυξημένα επίπεδα LDL (“κακής”) χοληστερόλης και χαμηλά επίπεδα HDL (“καλής”) χοληστερόλης.
  • Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή 2 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη φλεγμονή.
  • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από τη μέση, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Η έλλειψη τακτικής άσκησης αποδυναμώνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Άγχος: Το χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα: Παθήσεις όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής νόσου.

Εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ή ανησυχίες, μιλήστε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που είναι ασφαλής για εσάς και την καρδιά σας.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks