-
Αρχική > Ελλάδα > Τριχόπτωση στους άντρες: Γιατί προκαλείται και πως να την αντιμετωπίσετε

Τριχόπτωση στους άντρες: Γιατί προκαλείται και πως να την αντιμετωπίσετε

Η πιο κοινή αιτία για την τριχόπτωση στους άνδρες είναι η γενετική προδιάθεση, γνωστή ως ανδρική φαλάκρα ή ανδρογενετική αλωπεκία.

Η τριχόπτωση στους άνδρες είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά δεν σταματά να επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανδρών.

Ένας άνθρωπος χάνει περίπου 50 με 100 τρίχες καθημερινά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε καν. Η ανδρική αλωπεκία, όπως ονομάζεται η τριχόπτωση στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστεί σε αρκετά νεαρή ηλικία και μέχρι τα 50 του χρόνια ένας άνδρας μπορεί να έχει εμφανή σημεία φαλάκρας.

Γιατί όμως είναι τόσο συχνό αυτό το φαινόμενο στους άνδρες και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την απώλεια τριχών;

Συνήθεις αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση στους άνδρες

Γενετική – Κληρονομικότητα: Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες είναι η γενετική προδιάθεση, γνωστή ως ανδρική φαλάκρα ή ανδρογενετική αλωπεκία. Συνήθως κληρονομείται από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 20 σας.

Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα η αύξηση της διυδροτεστοστερόνης (DHT), μπορεί να συμβάλει στην αραίωση και την απώλεια μαλλιών.

Στρες: Το σωματικό ή συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Η τριχόπτωση που προκαλείται από το στρες είναι συνήθως προσωρινή, αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Διατροφικές συνήθειες: Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη D και οι πρωτεΐνες μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά και να τα κάνει να πέφτουν. Συνήθως οι άντρες δεν προσέχουν αρκετά τη διατροφή τους και δεν συνειδητοποιούν τις «παράπλευρες απώλειες» που μπορούν να έχουν οι κακές συνήθειες.

Υποκείμενες παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής και αυτοάνοσες ασθένειες όπως η γυροειδής αλωπεκία, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Φυσικές λύσεις για την πρόληψη της τριχόπτωσης

Υγιεινή διατροφή: Η ακολούθηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας. Συμπεριλάβετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, C και E για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Σωστή περιποίηση μαλλιών: Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και κρέμες που ταιριάζουν στον τύπο των μαλλιών σας, με όσο λιγότερα πρόσθετα χημικά γίνεται, για να αποφύγετε να επιβαρύνετε τις τρίχες σας. Αποφύγετε τις σκληρές θεραπείες και το υπερβολικό styling που μπορεί να βλάψει τα μαλλιά.

Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής: Τα τακτικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες των τριχών, προάγοντας την ανάπτυξη των μαλλιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια όπως δεντρολίβανο ή έλαιο μέντας για πρόσθετα οφέλη.

Μειώστε το στρες: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες ανακούφισης από το στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμός ή άσκηση για να μειώσετε τα επίπεδα στρες και να αποτρέψετε την τριχόπτωση.

Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ: Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά και να επιταχύνει την τριχόπτωση.

Γενετική Τριχόπτωση και Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών

Για τους άνδρες που παρουσιάζουν γενετική τριχόπτωση, οι φυσικές θεραπείες μπορεί να προσφέρουν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα. Η πιο αποτελεσματική λύση για την ανδρογενετική αλωπεκία είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτή η χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταφορά τριχοθυλακίων από μια δότρια περιοχή (συνήθως το πίσω μέρος του κεφαλιού) στις περιοχές αραίωσης ή φαλάκρας.

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks