Λοιπόν, φίλη μου, έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν το αντηλιακό που χρησιμοποιείς από πέρυσι το καλοκαίρι εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό; Αν ναι, δεν είσαι μόνη! Πολλές από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό μας έχει ημερομηνία λήξης και ότι η χρήση ληγμένου προϊόντος μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της επιδερμίδας μας. Το αντηλιακό είναι η ασπίδα σου ενάντια στις βλαβερές ακτίνες UV, και για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό, πρέπει να είναι φρέσκο και σωστά αποθηκευμένο.

Φαντάσου ότι έχεις αγοράσει το αγαπημένο σου αντηλιακό πέρυσι και μόλις άνοιξες το συρτάρι του μπάνιου για να το χρησιμοποιήσεις ξανά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι η ημερομηνία λήξης. Ναι, ακριβώς όπως τα τρόφιμα, έτσι και το αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης. Αν δεν το έχεις προσέξει, μπορεί να βρεθείς εκτεθειμένη στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου χωρίς να το καταλάβεις. Αλλά μην ανησυχείς, είμαστε εδώ για να σου δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να παραμείνεις ασφαλής και προστατευμένη.

Σίγουρα ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό για την υγεία της επιδερμίδας σου. Το αντηλιακό σου δεν είναι παντοτινό και αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά, μπορεί να μην σου προσφέρει την προστασία που χρειάζεσαι. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρεις για να προστατευτείς καλύτερα αυτό το καλοκαίρι!

Κοίταξε την ημερομηνία λήξης. Όπως κάθε προϊόν περιποίησης, έτσι και το αντηλιακό έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Συνήθως, τα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής περίπου 2-3 χρόνια. Αν δεν βρίσκεις την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, ψάξε για τον κωδικό PAO (Period After Opening). Αυτός ο μικρός συμβολισμός σε σχήμα βαζού, με έναν αριθμό μέσα, δείχνει πόσους μήνες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αφού το ανοίξεις. Για παράδειγμα, αν γράφει “12M”, σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιείς για 12 μήνες μετά το άνοιγμα.

Λήγει το αντηλιακό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και δεν στα έχει πει ο δερματολόγος σου

Πώς επηρεάζονται τα συστατικά μετά τη λήξη

Τα αντηλιακά περιέχουν ενεργά συστατικά που απορροφούν ή αντανακλούν τις ακτίνες UV. Με τον καιρό, αυτά τα συστατικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Ένα ληγμένο αντηλιακό μπορεί να μην σου προσφέρει την απαραίτητη προστασία, αφήνοντας την επιδερμίδα σου εκτεθειμένη στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους δερματολόγους, η χρήση ληγμένου αντηλιακού μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Διάβασε επίσης: Αυτό είναι το μοναδικό σημείο που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό

Άλλες ενδείξεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει

Μερικές φορές, ακόμα και αν δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, μπορείς να καταλάβεις ότι το αντηλιακό σου έχει χαλάσει. Εάν έχει αλλάξει η υφή, το χρώμα ή η μυρωδιά του, πιθανότατα δεν είναι πλέον κατάλληλο για χρήση. Εάν, για παράδειγμα, έχει διαχωριστεί το λάδι από το υπόλοιπο μείγμα ή αν μυρίζει περίεργα, είναι καιρός να το πετάξεις και να πάρεις καινούργιο.

Πώς να αποθηκεύεις σωστά το αντηλιακό σου

Η σωστή αποθήκευση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του αντηλιακού σου. Κράτησέ το μακριά από άμεσο φως και ζέστη. Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των συστατικών του. Μην το αφήνεις στο αυτοκίνητο ή στην παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο. Το καλύτερο μέρος για να το αποθηκεύεις είναι σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο, όπως το μπάνιο σου.

Συμβουλές από τους δερματολόγους

Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι η χρήση φρέσκου και αποτελεσματικού αντηλιακού είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία της επιδερμίδας σου. Ο δερματολόγος Dr. Μαρία Παπαδοπούλου μας λέει: «Η χρήση ληγμένου αντηλιακού είναι επικίνδυνη, καθώς δεν προσφέρει την αναμενόμενη προστασία από τις ακτίνες UV. Είναι καλύτερο να επενδύσεις σε ένα νέο αντηλιακό κάθε σεζόν και να αποθηκεύεις σωστά το προϊόν για να διατηρεί την αποτελεσματικότητά του».

Πότε πρέπει να αγοράσεις νέο αντηλιακό

Εάν έχεις αμφιβολίες για την κατάσταση του αντηλιακού σου, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσεις. Μια νέα σεζόν, ένα νέο αντηλιακό! Ειδικά αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή αν χρησιμοποιείς αντηλιακό καθημερινά, αξίζει να επενδύσεις σε ένα φρέσκο προϊόν.

Επίλεξε το σωστό αντηλιακό για την επιδερμίδα σου

Λήγει το αντηλιακό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και δεν στα έχει πει ο δερματολόγος σουΕκτός από τη διάρκεια ζωής του, είναι σημαντικό να επιλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για τις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, προτίμησε ένα αντηλιακό με ελαφριά υφή που δεν φράζει τους πόρους. Για ξηρή επιδερμίδα, προτίμησε προϊόντα με ενυδατικούς παράγοντες. Και αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, επέλεξε αντηλιακά χωρίς άρωμα και με φυσικά φίλτρα.

Και θυμήσου: ένα φρέσκο αντηλιακό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα σου αυτό το καλοκαίρι!

Διάβασε επίσης: Αντηλιακά προσώπου: Πώς θα επιλέξεις τα κατάλληλα για το δέρμα σου και τα 6 top προϊόντα του καλοκαιριού με SPF50