-
Αρχική > Διεθνή > Ρουμανία: Ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή για τις… επιθέσεις των αρκούδων

Ρουμανία: Ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή για τις… επιθέσεις των αρκούδων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες την τελευταία 20ετία.

πρωθυπουργός της Ρουμανίας θα ζητήσει από τη Βουλή να συγκληθεί εκτάκτως για να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις αρκούδων, αφού ένας νεαρός πεζοπόρος σκοτώθηκε αυτήν την εβδομάδα.Μετά τη Ρωσία, η Ρουμανία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό καφέ αρκούδας στην Ευρώπη – υπολογίζονται σε 8.000.

Την Τρίτη, δασοφύλακες ανέφεραν ότι βρήκαν νεκρό έναν 19χρονο τουρίστα, κοντά σε ένα δημοφιλές πεζοπορικό μονοπάτι στα Καρπάθια Όρη, στην κεντρική Ρουμανία. Οι δισώστες επιχείρησαν να ανασύρουν το πτώμα από μια χαράδρα, αλλά δεν τα κατάφεραν αφού η αρκούδα προσπάθησε να τους επιτεθεί και αστυνομικοί αναγκάστηκαν να την πυροβολήσουν.

Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου είπε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι θα καλέσει τους βουλευτές από τις διακοπές τους για μια έκτακτη συνεδρίαση. Η Βουλή κλείνει στα τέλη Ιουνίου και επαναλειτουργεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτή η συνεδρίαση, ο σκοπός της οποίας είναι να συμφωνηθούν μέτρα για την προστασία των περιοχών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους και ζώα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά δεν σκοτώθηκαν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες την τελευταία 20ετία.

Το 2021, με κυβερνητικό διάταγμα δόθηκε στις δημοτικές αρχές η δυνατότητα να σκοτώνουν αρκούδες που μπαίνουν σε κήπους και σπίτια, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες να τις εκδιώξουν ή να τις μεταφέρουν σε άλλο σημείο. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων επέκριναν την εποχή εκείνη το διάταγμα, με το σκεπτικό ότι οι αρχές δεν δοκίμασαν άλλα μέτρα πρόληψης, όπως ηλεκτρικούς φράχτες και καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι επιθέσεις αυξήθηκαν λόγω της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφού το φυσικό περιβάλλον των ζώων απειλείται από την οικιστική εξάπλωση, την υλοτομία και την κλιματική αλλαγή. Πολλές αρκούδες προσελκύονται επίσης από τις χωματερές έξω από τις πόλεις και από φαγητά που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες.

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1565659/roumania-anoigei-espefsmena-i-vouli-gia-tis-epitheseis-ton-arkoydon

Top
Enable Notifications OK No thanks