6 Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ Δ.Μ.
Με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος του 2019, στην Καστοριά υπάρχουν 2 τουριστικές μονάδες στην κατηγορία των 5 αστέρων, έναντι μόνο μίας στην Κοζάνη και ουδεμίας στους άλλους Νομούς. Η Καστοριά διαθέτει 13 μονάδες στην κατηγορία των 4 αστέρων έναντι μόνον μίας στην Κοζάνη μίας στα Γρεβενά και 2 στην Φλώρινα. Σε μια συνολική αποτίμηση η Καστοριά πλεονεκτεί ξεκάθαρα στα σημεία αφού διαθέτει 39 ξενοδοχεία, 964 ενοικιαζόμενα δωμάτια και 2.078 κλίνες έναντι 34-874-1776 της Κοζάνης, 29-643-1515 των Γρεβενών και 31-540-1137 της Φλώρινας.
Αυτό σημαίνει ότι στο θέμα της τουριστικής υποδομής υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μένουν να γίνουν ακόμη και ενώ οι υπόλοιποι νομοί θα αγωνίζονται να μας φτάσουν εμείς μπορούν να εξετάσουμε με την ησυχία μας το θέμα της ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ των παρεχομένων υπηρεσιών μας. Ετσι κι αλλιώς θα βρισκόμαστε πάντα ένα βηματάκι πιο μπροστά από τους άλλους.
- Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ
Κάποτε μεταξύ των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας είχε ξεκινήσει ένα συνεργατικό πλάνο αξιοποίησης των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Εγνατίας οδού το οποίο στόχευε στο να πληροφορεί ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ τον ερχόμενο από Ηγουμενίτσα τουρίστα για τα θέρετρα και αξιοθέατα του κάθε τόπου που εύρισκε εμπρός του. Το πλάνο ατόνησε αλλά τίποτε δεν μας εμποδίζει να το επανα-ενεργοποιήσουμε. Και να το προσανατολίσουμε όχι μόνο στην Εγνατία Δύσης- Ανατολής παρά και στην κάθετο της που οδηγεί σε Κυσταλλοπηγήκαι στον Λαιμό Πρεσπών. Σε δυο νέες πύλες εισόδου ξένων τουριστών -υποβαθμισμένες προς το παρόν- αλλά που αργά ή γρήγορα θα αρχίζουν να γεμίζουν με κόσμο από την Βόρεια Ευρώπη. Για αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να καταστούμε καθόλα έτοιμοι. Ξεκινώντας τους σχεδιασμούς μας από ΣΗΜΕΡΑ, τώρα, άμεσα!!
- Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ό,τι και να λένε, εκεί στα κεντρικά της περιφερειακής Διοίκησης, κανένας άλλος τόπος σε ολόκληρη την δυτική Μακεδονία δεν διαθέτει τα φυσικά πλεονεκτήματα της αρχαίας Ορεστίδας, της άνω Μακεδονίας -της Καστοριάς δηλαδή- έτσι όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα.
Ενας τουρίστας που γυρεύει κάτι πιο διαφορετικό από το τετριμμένο πιά ‘ήλιος και θάλασσα’,είναι σίγουρο ότι εδώ στην Καστοριά θα ανακαλύψει εκατοντάδες συναρπαστικές εναλλακτικές διαδρομές,και θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια απίστευτη ποικιλία θεμάτων και πραγμάτωνγια να δει, να θαυμάσει, να κάνει, να ασχοληθεί.
Ιστορικά μονοπάτια περπατημένα από τους σαρισσοφόρους του μεγαλέξανδρου ή από τα αντάρτικα σώματα του Παύλου Μελά και του Βάρδα, μοναστήρια κι εκκλησιές απίστευτης ομορφιάς, αλπικές λίμνες, υδροχαρή -αλλά και ορεινά-παρθένα δάση γεμάτα σπανιότατα είδη πουλιών και ζώων, ποτάμια δελεαστικά για καταβάσεις με κανό, μονοπάτια ποδηλασίας, και ορεινού τρεξίματος, σημεία αποδοτικού ψαρέματος τεράστιων λιμνόψαρων, περιοχές με παραγωγικό κυνήγι, φάρμες βιολογικών προιόντων, οινοποιεία με εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών και μυριάδες άλλα πράγματα.
- ΕΝΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
Καλά το είχανε ξεκινήσει το θέμα προς συζήτηση πριν 3-4 χρόνια, αλλά, τόσο τοπικά, όσο και κεντρικά -σε επίπεδο Υπουργείων- για έναν ανεξήγητο λόγο, αίφνης όλες οι συζητήσεις κόπασαν και το θέμα μπήκε στο περιθώριο.
Η αλήθεια είναι ότι η Καστοριά –λόγω της Ορεστιάδας λίμνης, η οποία, τις περισσότερες μέρες του χρόνου, τελεί σε νηνεμία και κάλμα- προσφέρει μοναδικές δυνατότητες προσαπογείωσης ελικοφόρων υδροπλάνων.
Τα οποία υδροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν κόσμο,είτε από τα Ιωάννινα (με πολύ ιδιαίτερο στόχο τα στίφη των Ισραηλινών που κατακλύζουν την γειτονική λιμνούπολη), είτε από Θεσσαλονίκη, είτε από την παραθαλάσσια Αθήνα, είτε από τα λοιπά μεγάλα λιμάνια της χώρας και θα μπορούν να τους αποβιβάζουν στην καρδιά ακριβώς της πόλης, δυο μόλις βήματα από την πόρτα των αστικών ξενοδοχείων τους.
Μια τέτοια δυνατότητα εύκολης μετακίνησης, είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει απίστευτα τον τοπικό τουρισμό και μάλιστα θα δουλέψει ανταγωνιστικότατα έναντι των υπολοίπων περιοχών- με μόνη εξαίρεση ίσως τις Πρέσπες…
- ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΤΡΑΞΙΟΝ
Είπαμε παραπάνω πως έχουμε ήδη στα χέρια μας μια απίστευτη βεντάλια τουριστικών ατραξιόν, θεμάτων ικανών να συγκινήσουν και προσελκύσουν κάθε τουρίστα σε αυτόν τον τόπο. Τίποτε όμως δεν μας εμποδίζει να προσθέσουμε κι άλλα βαριά φύλλα στην τράπουλα μας. Μπορούμε εύκολα να καταστρώσουμε μελέτες και να κατασκευάσουμε νέες τουριστικές ενότητες όπως τις παρακάτω
- Μια τεχνητη μικρή λίμνη στα πελασγικά του Αη Θανάση η οποίαακολούθως να τροφοδοτεί έναν καταρράκτη στιςγκαλιότρυπες.
- Ένα τελεφερικπου να εκκινεί από το «4» να υπερίπταται της πόλης και να καταλήγει στον -Αη Θανάση.
- Ένα υδροδρόμιο για raftingαπό τις πηγές έως την μεσαιωνική γέφυρα της Κορομηλιας.
- Μια κρεμαστή γέφυρα στο φαρδύστομο φαράγγι της Τσούκας πάνω ακριβώς από τον μοναδικό καταρράκτη της μονής των Ταξιαρχών.
- Μια σχολή αλίευσης κυπρίνων που να κάνει χρήση του παροπλισμένου ηλιοκίνητου πλοιαρίου ‘Κάρανος»
- Ένα μεγάλο κυνηγετικό ράντσο εξοπλισμένο με ειδικό σκοπευτήριο, με οδηγούς ομάδων με ενοικιαζόμενα οχήματα παντός εδάφους κι άλογα και τα λοιπά σέα και μέα που λατρεύουνε οι απανταχού κυνηγοί.
- Ένα σπουδαστήριο μανιταριών, με ειδικά εκπαιδευμένα για το κυνήγι τρουφών λαγωνικά.
- Δυο τρία παρατηρητήρια πουλιών, τόσο στην λίμνη, όσο και στον Γράμμο.
- Την χάραξη και σηματοδότηση της σαρισσοφόρου ατραπού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της αντάρτικης λεωφόρου του Παύλου Μελά και της ‘μυστικής’ διαδρομής του ‘Μεγάλου Ελιγμού’ των ανταρτών του εμφυλίου.
- Ένα εκτεταμένο πάρκο περιπέτειας στην θέση του RiverParty, με ένα σωρό δεντρόσπιτα και εναέρια περάσματα αλλά και οχήματα ARGOSκαι στίβο κανό-καγιάκ και αθλήματα βουνού, όπως ιππασία, τοξοβολία κλπ
- Την ανακατασκευή ενός πρότυπου οικισμούαπό πλιθόκτιστα στα Κορέστεια με ένα τελείως αυτόνομο σύστημα ενεργειακής τροφοδοσίας και με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.
Αυτά και όσα ακόμη κάποιες ειδικές ομάδες εργασίας και επιτροπές σοφών θα μπορούσαν να σκεφθούν και να προτείνουν, οι τρείς Δήμοι του νομού θα μπορούσαν ευκολότατα κάνοντας χρήσηεθνικών και ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης να υλοποιήσουν εκτινάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Καστοριά στην κορυφή των επιλογών του παγκόσμιου τουρισμού.
Δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο!